arrowcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
ratatouille-kip-oven-4

Ratatouille met kip uit de oven

Ratatouille met kip uit de oven

Hij valt niet in de categorie ‘superfoods‘, maar is op zich redelijk gezond: aubergine. De kracht van deze groente zit in de aanwezige vezels, waardoor hij ervoor zorgt dat de voedingsstoffen uit andere groente weer beter worden opgenomen. In deze ratatouille met kip uit de oven combineer je hem dan ook met paprika (luteïne, vitamine C en zink) en courgette (magnesium, vitamine B1 en B9) om zo samen voor een stralende huid te zorgen.

Aubergine gezond

Naast een grote hoeveelheid vezels vind je in een aubergine heel veel mineralen (mangaan, koper en magnesium), maar zit hij ook bomvol antioxidanten. Vooral nasunine is sterk vertegenwoordigd. Deze antioxidant beschermt je cellen tegen vrije radicalen en draagt zo bij aan een mooie en stevige huid.

Een aubergine bevat relatief weinig calorieën en als je hem grilt, roostert of bakt in de oven heeft hij ook helemaal niet zo veel olijfolie nodig. Al helemaal niet als je een deel van de olijf- of kokosolie vervangt door groentebouillon.

Aubergines hebben namelijk heel veel olie nodig, maar dit kan je oplossen door van tevoren wat groentebouillon te maken en tijdens het bakken af en toe wat groentebouillon toe te voegen. Je hebt trouwens wel olie nodig hoor, anders worden ze te bleek. Het voordeel van deze manier van bereiden is dat de aanwezige mineralen zo het beste blijven behouden.

ratatouille-kip-oven-3

Tip: Een aubergine zonder schil kan je eigenlijk geen aubergine noemen, want net zoals voor alle groente geldt ook hier dat de meeste voedingsstoffen in de schil zitten.

Ingrediënten ratatouille met kip uit de oven

  • 3 rode paprika’s
  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • olie (kokosolie/zonnebloemolie of rijstolie)
  • klein blikje tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram kipfilet of een hele kip (uit de zak)
ratatouille-kip-oven-2

Ingrediënten tomatensaus:

  • tomatenpulp in blik of karton
  • rode ui
  • paprikapoeder
  • teentje knoflook
  • tomatenpuree (klein blikje)
  • Optioneel: twee theelepels harissa/chilivlokken of verse peper

Recept de tomatensaus:

  • Snijd ui en knoflook en fruit deze aan met een beetje olie in een pan. Voeg de paprikapoeder toe en (naar smaak toevoegen: peper en zout).
  • Doe de tomatenpulp uit pak of blik erbij en voeg ook de tomatenpuree toe. Laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen (niet koken!).
  • Hou je van pittig? Voeg dan twee theelepels harissa toe aan de tomatensaus, of kies voor een verse peper.
ratatouille-kip-oven-1

Recept ratatouille met kip uit de oven

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Het beste (en snelste!) resultaat krijg je als je alle groente eerst even 10 minuten voorbakt in de pan. Snijd de paprika’s in reepjes of blokjes en bak ze in wat olie. Doe ze alvast in de ovenschaal.
  • Hetzelfde geldt voor de aubergines. Snijd deze in dunne plakjes en bak ze van tevoren even aan. Voeg tijdens het bakken af en toe een scheutje groentebouillon toe om te voorkomen dat de aubergine aanbranden.
  • Snijd als laatste stap de courgettes in reepjes en bak deze net als de paprika en aubergines even voor.
  • Voeg alle groente bij elkaar in de ovenschaal en zet deze minimaal 40 minuten in de oven. Roer tussentijds de groente om.
  • Serveer met de tomatensaus en gebakken kip. Eet smakelijk!

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram