arrowcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Pepernoten zonder suiker

Pepernoten zonder suiker

De decembermaand is niet alleen desastreus voor de lijn, ook je huid heeft het deze periode zwaar te verduren. De ellende met suiker is dat hij zich makkelijk hecht aan je buik, billen en heupen, maar ook aan je collageen; met huidveroudering tot gevolg. Een leven zonder suiker is wel heel erg overdreven, maar je kunt de inname wel beperken met deze pepernoten zonder suiker.

Glycation

De ellende met suiker heeft te maken met glycation. Glycation is het proces waarbij AGE’s ontstaan. AGE is een verzameling eiwitten die onherstelbaar beschadigd zijn en wanneer je er te veel van binnenkrijgt, hechten ze zich aan je collageen en elastine.

Wil je de schade van AGE’s zo veel mogelijk beperken, dan zit er niks anders op dan zo min mogelijk suiker te eten. Of in ieder geval minder. Gelukkig is dat geen enkel probleem met deze pepernoten zonder suiker.

Ingrediënten pepernoten zonder suiker

  • 250 gram boekweitmeel
  • 25 gram amandelmeel
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 150 gram kokosolie
  • 6 eetlepels amandelmelk
  • 4 theelepels speculaaskruiden
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel (biologische) honing
  • optioneel: 100 gram kokosbloesemsuiker

Recept pepernoten zonder suiker

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Niet elke oven is hetzelfde, maar hou maximaal 175 graden aan. Je oven mag vooral niet te heet zijn.
  2. Meng het boekweitmeel, het bakpoeder, het amandelmeel en de speculaaskruiden met elkaar en voeg er eventueel nog een snufje zout aan toe.
  3. Voeg de kokosolie, het vanille-extract, de honing en de amandelmelk bij de droge ingrediënten.
  4. Kneed er snel (eventueel met een keukenmachine) een samenhangend deeg van en zet het vervolgens een halfuur in de koelkast.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Let op: maak balletjes ter grootte van een knikker (soepballetjes!), want ze worden nog groter in de oven.
  6. Bak de pepernoten in ongeveer 15 minuten af in de oven.

Ben je een enorme zoetekauw, dan kun je eventueel 100 gram kokosbloesem aan het recept toevoegen. Je kunt dan alleen niet helemaal met droge ogen beweren dat je suikervrije pepernoten eet. Ze zijn alleen nog steeds minder slecht dan de 'echte' pepernoten.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram