arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Koolhydraatrijke gierst met wortelen

Koolhydraatrijke gierst met geroosterde wortelen

Het is geen typefout: koolhydraatrijke gierst met geroosterde wortelen. Oftewel: met veel koolhydraten. Als je ze wilt eten, zorg er dan voor dat je de juiste eet, zoals bijvoorbeeld gierst.

Gierst

Gierst is een beetje een vergeten graansoort, maar hij zit vol met gezonde voedingsstoffen zoals fosfor, magnesium en koper.
Daarnaast is hij van nature glutenvrij, bevat hij veel eiwitten en is hij een goede vervanger als je even geen trek hebt in rijst.

Huidtechnisch is het gehalte kiezelzuur (silicium) indrukwekkend. Kiezelzuur ondersteunt de opbouw van huid, haar en nagels. Nog een laatste bijzondere eigenschap: gierst heeft een regulerende werking op je warmtehuishouding. Dit maakt gierst uitermate geschikt voor oudere mensen.

Koolhydraatrijke gierst met geroosterde wortelen bevat geen dierlijke ingrediënten en is dus ook geschikt als je vegan bent. Geen vegan en meer behoefte aan eiwitten? Voeg er dan gegrilde kipfilet aan toe.

Ingrediënten gierst met geroosterde wortelen

  • 200 gram gierst
  • ½ theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel cayennepeper
  • citroen
  • 100 milliliter groentebouillon
  • 8 winterpenen
  • 60 gram amandelen
  • verse koriander
  • naar smaak toevoegen: peper & zout.

Recept koolhydraatrijke gierst met geroosterde wortelen

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Schil de winterpenen en snij ze in grove stukken.
  3. Verwarm een eetlepel olijfolie in een middelgrote pan op middelhoog vuur.
  4. Voeg de gierst en komijnzaad toe en bak deze al roerend, in ongeveer 2 minuten goudbruin.
  5. Voeg de groentebouillon toe en breng de gierst aan de kook.
  6. Dek de pan af en laat de gierst ongeveer een halfuur op laag vuur pruttelen. Vergeet niet af en toe te roeren.
  7. Besprenkel de winterpeen met olijfolie en leg deze op de bakplaat. Breng op smaak met peper en zout. Zet de wortelen minimaal 25 minuten in de oven.
  8. Bak de amandelen en cayennepeper in ongeveer 2 minuten goudbruin.
  9. Serveer de gierst met de wortelen, verse koriander, amandelen en besprenkel met citroensap.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram