arrowcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
havermout-muffins-met-pure-cacao-nibs-1

Havermoutmuffins met pure cacao nibs

Havermoutmuffins met pure cacao nibs

De voordelen van chocolade zijn eindeloos (ontstekingsremmend, antioxidanten, vol met vitamines en mineralen). Helaas betekent het niet dat je dan ook ineens een reep per dag kunt eten. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Cosmetisch arts Elle Vissers: “Je hebt namelijk helemaal niet zo veel chocolade nodig, om van de voordelen te kunnen profiteren. Want, uiteindelijk bevat 100 gram pure chocolade namelijk nog steeds meer dan 500 calorieën.” Gelukkig bieden cacao nibs uitkomst.

Met behulp van deze cacao nibs kun je namelijk je gerechten voorzien van een chocoladesmaak, zonder gelijk enorme hoeveelheden te hoeven gebruiken. Daarnaast zijn de nibs meestal gemaakt van rauwe cacao, waardoor ze geen melk en suiker bevatten, maar tegelijkertijd meer vitamines en mineralen dan ‘chocolade’.

havermout-muffins-met-pure-cacao-nibs-2

Theobromine

Elle: “Eén van de belangrijkste stoffen in chocolade is waarschijnlijk theobromine. Theobromine is Latijn voor ‘brood van de goden’. Je kunt het op bepaalde vlakken vergelijken met cafeïne. Theobromine werkt vochtafdrijvend, licht stimulerend en ontspant de spierweefsels van de luchtwegen. Bovendien heeft theobromine een ontspannende werking, zowel op fysiek als mentaal vlak.”

Je kunt dus ook niks anders doen dan volop genieten van deze havermoutmuffins met pure cacao nibs.

havermout-muffins-met-pure-cacao-nibs-3

Ingrediënten havermoutmuffins met pure cacao nibs (6 personen)

  • 100 gram glutenvrije havermout
  • 3 goed rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 1 tl (wijnsteen)bakpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 1 el (kokosbloesem)suiker
  • 2 el rozijntjes
  • 2 el rauwe cacao nibs
  • snufje zout
havermout-muffins-met-pure-cacao-nibs-6

Recept havermoutmuffins met pure cacao nibs

  • Voorbereiding: verwarm de oven voor op 180 graden en plaats 6 cakevormpjes in een muffinplaat.
  • Voeg alle ingrediënten, behalve de rozijntjes en cacao nibs, in een blender of keukenmachine en mix alles tot een glad geheel.
  • Meng vervolgens het beslag met de rozijntjes en cacao nibs.
  • Vul de muffinvormpjes met 2-3 flinke eetlepels van het mengsel.
  • Bak de muffins in 30-40 minuten gaar, controleer altijd even of je muffins gaar zijn door met een saté prikker in de muffin te prikken. Komt de prikker er schoon uit dan is je muffin gaar.

NB: Theobromine in cacao is trouwens beduidend stimulerender voor dieren dan voor mensen. Het is alleen voor honden en katten juist heel slecht. Vandaar ook dat je huisdieren nooit chocola mag voeren. Dus ook niet stukje van deze havermoutmuffins. 

 

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram