arrowcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
gezonde-ontbijtkoek-2

Gezonde ontbijtkoek

Ontbijtkoek wordt vaak gezien als gezond tussendoortje, maar niets is minder waar. En zelfs als je hem zonder dikke laag roomboter eet, is een ontbijtkoek nog niet gezond te noemen. Voorverpakte ontbijtkoek bestaat voor ⅓ uit suiker en daarnaast wordt een groot deel van de andere ingrediënten gevormd door chemische e-nummers.

Toch gloort er licht aan de horizon voor alle liefhebbers, want cosmetisch arts Elle Vissers heeft het recept een gezonde ontbijtkoek zonder suiker. Elle: “Bovendien is deze variant van de ontbijtkoek ook geschikt voor mensen met een gluten- of koemelkallergie.”

In deze gezonde ontbijtkoek vind je ook weer kokosolie terug. “Kokosolie draagt bij aan het behoud van een goed cholesterol level. Cholesterol is essentieel voor een sterke huidbarrière, maar geeft bijvoorbeeld ook een gezonde glans aan je huid. En mocht je nog bang zijn om deze ‘vetten’ te eten: de gezonde vetten uit kokos verhogen je vetverbranding met maar liefst 5%.”

Ingrediënten gezonde ontbijtkoek (6 plakken)

  • – 100 gram amandelmeel
  • – 100 gram boekweitmeel
  • – 2 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • – 1 eetlepel lijnzaad
  • – 2 eetlepels koekkruiden
  • – 1 eetlepel kaneel
  • – 1 eetlepel kokosolie (je kunt dit vervangen door roomboter, maar dan is hij niet meer lactosevrij)
  • – 1 eetlepel honing
  • – 3 eieren
  • – 1 geprakte banaan
  • – 150 ml water
gezonde-ontbijtkoek-1

Benodigdheden:

  • – Cakeblik
  • – Bakpapier

Recept gezonde ontbijtkoek

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle ‘droge’ ingrediënten (meel, bakpoeder, lijnzaad, koekkruiden en kaneel) in een grote kom door elkaar. Mix in een aparte kom de ‘natte’ ingrediënten (kokosolie, honing, eieren, banaan en water). Voeg dan de droge ingrediënten toe bij de natte ingrediënten en meng tot er een soort koekbeslag ontstaat.

Vul een kleine cakevorm met het beslag en schuif deze in de oven voor ongeveer 45 minuten tot deze gaar en goudbruin is.

Haal de ontbijtkoek na 5 minuten uit de vorm en laat deze verder afkoelen op een rooster. Als je een zachte korst wilt, dan moet je de koek meteen omwikkelen met aluminiumfolie.

Elle: “Niet zo gezond maar wel lekker: vervang 50 ml water voor 50 ml sojaroom. De ontbijtkoek wordt hierdoor iets smeuïger.”

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram