arrowcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
gezonde-chocoladetaart-zoete-aardappel-1

Gezonde chocoladetaart met zoete aardappel

Zit je nog vol van kerst of zie je op tegen Oud & Nieuw, omdat je geen fan van oliebollen bent? Deze gezonde chocoladetaart met rood fruit is het perfecte alternatief voor de oliebol om tijdens de jaarwisseling op tafel te zetten. En waarom niet nu al beginnen met je goede voornemens?

Health & Lifecoach Karlijn Hoebe: “De basis van deze chocoladetaart is zoete aardappel, wat hem niet alleen smeuïg maakt, maar er tegelijkertijd voor zorgt dat je minder suiker nodig hebt.”

Zoete aardappel

Schijn bedriegt, want het het zijn niet de frambozen en aardbeien die zorgen voor je dagelijkse dosis antioxidanten, je moet vooral bij de zoete aardappel zijn. “Zelfs meer dan al het rode fruit bij elkaar. Een zoete aardappel heeft bijvoorbeeld dezelfde gezonde eigenschappen als een paprika en tomaat en hierdoor is hij goed voor de teint van je huid, haar én nagels.”

“Bijkomend voordeel van de zoete aardappel is dat hij ook bomvol vezels en vitamines zit. Zo bevat hij o.a. grote hoeveelheden vitamine A en C.”

gezonde-chocoladetaart-zoete-aardappel-3

Ingrediënten gezonde chocoladetaart met zoete aardappel:

  • 2 zoete aardappelen
  • 250 gram bruine rijstmeel of boekweitmeel – glutenvrij!
  • 4 eieren
  • 100 gram kokosolie
  • 6 eetlepels honing
  • 6 eetlepels rauwe cacao
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/4 theelepel kruidnagelpoeder
  • snufje zeezout
  • 1,5 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • (optioneel voor de zoetekauw: 2 eetlepels kokosbloesemsuiker

Ingrediënten topping:

  • 250 gram gemengd rood fruit
  • 1 blikje kokosmelk (minimaal 2 uur in de koelkast!)
  • 4 eetlepels kokosrasp

Benodigdheden:

  • middelgrote taartvorm ø 22 cm
gezonde-chocoladetaart-zoete-aardappel-2

Recept gezonde chocoladetaart met zoete aardappel

  1. Verwarm de over voor op 170 °C. Schil de aardappel en snijd deze in grove stukken. Kook de zoete aardappel in 20 minuten gaar.
  2. Giet de aardappelen af en laat ze afkoelen. Pureer of mix deze vervolgens samen met de kokosolie, eieren en honing tot een glad geheel. Voeg hierna het rijstmeel, rauwe cacao, kaneel, vanille-,  gember-,  kruidnagel- en bakpoeder en een snufje zout (evt. kokosbloesemsuiker) toe en mix alles goed door elkaar.
  3. Doe het beslag in een ingevette taartvorm (roomboter of kokosolie) en bak de gezonde chocoladetaart voor ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven en laat hem daarna afkoelen.
  4. Pak het blikje kokosmelk uit de koelkast en schep vervolgens de dikke kokosroom uit het blik, maar laat het water onderin zitten. Voeg eventueel een snufje kaneel en vanille toe en klop luchtig met een mixer. Verdeel de kokosroom over de bovenkant van taart met daarop het rode fruit. 
  5. Maak de taart extra feestelijk door er wat kokosrasp overheen te strooien.

Wil je meer informatie over een gezonde levensstijl, voeding en coaching dan kun je trouwens terecht op de website van Karlijn Hoebe.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram