arrowcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
gezonde-cake-2

Gezonde cake

Bananenbrood is hot and happening. Je hoort er dan ook echt niet bij als je nog geen bananenbrood gebakken hebt. Cosmetisch arts Elle Vissers: “De naam bananenbrood klopt naar mijn idee niet helemaal, want het is meer een gezonde cake. Maar van deze cake kun je dan wel weer een hele gezonde gluten- en lactosevrije variant maken zonder toegevoegde suikers.”

Bananenbrood

“Voor deze gezonde cake maak ik gebruik van twee glutenvrije meelsoorten. Ik heb gekozen voor amandelmeel en kastanjemeel. Kastanjemeel geeft dit recept een zoete, nootachtige en herfstige smaak. Wist je dat kastanjemeel vroeger al de basis vormde voor de voeding van diverse bergvolkeren in Italië? Zij gebruikten dit meel o.a. voor het bakken van brood. De kastanjeboom werd ook wel de broodboom genoemd.”

Het grote voordeel van kastanjes is dat ze niet alleen een goede en gezonde bron van koolhydraten vormen, maar zit ook vol zitten met gezonde mineralen zoals kalium, magnesium, koper en mangaan.

gezonde-cake-4gezonde-cake

Ingrediënten gezonde cake:

  • 10 kleine ontpitte dadels
  • 3 bananen
  • 3 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram kastanjemeel
  • 1,5 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 eetlepel rauwe cacaopoeder
  • 1 hand ongebrande, ongezouten hazelnoten
  • snufje zout

Recept gezonde cake

Voorbereiding: verwarm allereerst de oven voor op 175 graden en laat de dadels ongeveer 15 minuten weken in een kommetje met water.

  • Pureer de dadels en de bananen in je keukenmachine (of met een staafmixer) tot een glad mengsel.
  • Klop in een andere kom de 3 eieren met een snufje zout luchtig op.
  • Meng het bananenmengsel met de opgeklopte eieren en spatel vervolgens de droge ingrediënten (amandelmeel, kastanjemeel, wijnsteenbakpoeder en rauwe cacaopoeder) erdoor. Even goed mixen tot je een mooi glad mengsel hebt.
  • Verpulver de hazelnoten en roer deze door het beslag.
  • Giet het beslag in een ingevette cakevorm of bekleed deze met bakpapier.
  • Bak de gezonde cake in 45-50 minuten goudbruin en gaar. Als je merkt dat de bovenkant van het brood te donker wordt dan kun je deze afdekken met wat bakpapier.
  • Laat de cake ten slotte afkoelen op een rooster.
gezonde-cake-3

Tip: je kunt heel gemakkelijk een aantal plakken van deze gezonde cake invriezen. Je hebt dan altijd een lekker en gezond tussendoortje binnen handbereik en je hoeft de cake niet binnen enkele dagen helemaal op te eten.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram