arrowcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
gezond-stoofpotje-aubergine-6

Gezond stoofpotje met aubergine

Gezond stoofpotje met aubergine: Cazuela de berenjena

Deze week een lekker zomers recept uit Spanje. Cosmetisch arts Elle Vissers: “Mijn zusje woont al enkele jaren in Sevilla samen met een hartstikke leuke Spanjaard die ook nog eens heerlijk kan koken… What more could a girl want!”

“Van dit stoofpotje op basis van aubergine en tomaat kun je maar beter een grote pan maken, je kunt er namelijk alle kanten mee op. Het is heerlijk als voorgerecht met wat geitenkaas, maar ook lekker op een dikke snee speltbrood of als saus voor op je pasta, rijst of quinoa.”

gezond-stoofpotje-10

Tomaat

“Dit stoofpotje is ook uitermate geschikt om te eten in de zomermaanden, omdat tomaat een van de hoofdbestanddelen is. Tomaat is een supergroente die je huid kan beschermen tegen schadelijke en huidverouderende uv-stralen. Bovendien draagt lypoceen bij aan het herstel van al beschadigde huidcellen.”

“In dit gezond stoofpotje met aubergine wordt tomatensaus gebruikt. Het lycopeen uit bewerkte of verhitte tomaten wordt makkelijker opgenomen door het lichaam. Ideaal dus! Daarnaast vormen tomaten een bron van vitamine A. Vitamine A-zuurcrème wordt regelmatig besproken op deze blog. Vitamine A via de voeding draagt eveneens bij aan het gezond en intact houden van je huidcellen.”

gezond-stoofpotje-aubergine-4

Aubergine

“Oké, eerlijk toegegeven: een aubergine is niet een soort van supergroente qua voedingsstoffen. Deze donkerpaarse groente is echter wel gewoon gezond en vormt bovendien een opvallend goede bron van vezels. Vezels stimuleren de spijsvertering en dragen er daardoor aan bij dat de andere voedingsstoffen in dit gerecht (zoals lycopeen en vitamine A) beter worden opgenomen. Natuurlijk bevat de aubergine ook enkele belangrijke mineralen zoals manganese, koper, kalium en magnesium. Geen superfood dus, maar wel gewoon lekker en gezond.”

Grappig weetje: het Franse woord aubergine is een verre verbastering van het Indiase Sanskriet ‘vatinganah’ wat zoveel betekent als ‘plant die winderigheid geneest’.

gezond-stoofpotje-met-aubergine

Ingrediënten gezond stoofpotje met aubergine (voor 4 personen)

  • – 1 el kokosolie (geurloos)
  • – 2 sjalotjes
  • – 2 aubergines
  • – 400 gram biologische gezeefde tomaten (of zelfgemaakte tomatensaus…)
  • – zachte geitenkaas
  • – handje verse peterselie
  • – zout, peper, knoflookpoeder

 Benodigdheden

  • – (stoof)pan

Hoe maak je een gezond stoofpotje met aubergine?

  • – Verhit de kokosolie in de pan.
  • – Snijd het sjalotje in kleine stukjes en fruit deze gedurende 1 minuut in de kokosolie. Voeg vervolgens de in kleine stukjes gesneden aubergine toe.
  • – Na enkele minuten slinkt de aubergine en kunnen de tomatensaus en kruiden (zout, peper en een royale hoeveelheid knoflook) worden toegevoegd.
  • – Laat de saus ongeveer 10 minuten pruttelen op laag vuur en voeg net voor het serveren de verse peterselie toe.
  • – Serveer het gerecht met wat verkruimelde geitenkaas.

Tip: Ben jij een echte vleesliefhebber? Je kunt het stoofpotje ook maken met kip of (mager) rundergehakt.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram