arrowcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Geroosterde seizoensgroente uit de oven

Geroosterde (seizoens)groenten uit de oven

Kersen in de zomer, champignons in de herfst en spruitjes in de winter: groenten (en fruit) zijn het lekkerst als je ze op het juiste moment eet. Orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe: "De natuur geeft je letterlijk de juiste producten op het juiste moment."

Voor asperges geldt dat je ze het beste kunt eten tussen april en juni en aardbeien hebben veel meer smaak in de zomer. "Seizoensgroente is lekkerder, goedkoper en zorgt onbewust voor variatie. En dat laatste is belangrijk, omdat niet elke groentesoort dezelfde (hoeveelheid) vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen bevat. Zo voorzien nectarines en perziken je in de zomer van de huidverstevigende antioxidant bètacaroteen en zorgen spruitjes in de winter voor een extra dosis vitamine C."

En als je er nog wat ontstekingsremmende kruiden aan toevoegt weet je zeker dat de griep geen vat op je krijgt. "Reden genoeg dus om deze geroosterde (seizoens)groenten uit de oven op tafel te zetten."

Ingrediënten geroosterde (seizoens)groenten uit de oven

  • 200 gram spruitjes
  • 1 zoete aardappel
  • 2 pastinaken
  • 1 rode paprika
  • 2 rode uien
  • 4 tenen knoflook
  • verse tijm
  • verse rozemarijn
  • 100 gram fetakaas
  • snufje Himalaya of Keltisch zeezout
  • zwarte peper
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge

Benodigdheden:

  • oven + bakplaat

Recept geroosterde (seizoens)groenten uit de oven

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwijder de buitenste blaadjes van de spruitjes, snij het harde gedeelte eraf en spoel ze af onder de kraan.
  2. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij hem in grove stukken.
  3. Was de pastinaak en de zoete aardappel. Snij de pastinaak in plakjes en de zoete aardappel in dunne reepjes.
  4. Snij de rode uitjes in vieren en plet de knoflookteentjes met een mes. Laat het vliesje om de knoflook, zodat hij niet verbrandt.
  5. Leg alle gesneden groenten op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel deze met olijfolie. Voeg eventueel wat zout toe. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de seizoensgroenten in 35 minuten gaar.
  6. Haal de bakplaat uit de oven en schep de groenten om. Verdeel de takjes verse tijm en rozemarijn over de groenten en verkruimel de fetakaas eroverheen. Zet de bakplaat voor ongeveer 25 minuten terug in de oven.
  7. Neem de bakplaat uit de oven. Vergeet niet de vliesjes van de teentjes knoflook te verwijderen. Serveer de geroosterde groenten uit de oven met versgemalen, zwarte peper naar smaak.

Eet smakelijk!

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram