arrowcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
gegrilde-tonijn-antiboise-3

Gegrilde tonijn met tomatensalsa

Vette vis mag dan een weldaad zijn voor je huid, in het kader van de lijn kun je hem niet onbeperkt op het menu zetten. Tonijn moet je zien als de gulden middenweg: relatief weinig vet en calorieën, maar wel veel eiwitten, vitamines en mineralen. En het is vooral de hoeveelheid niacine in deze gegrilde tonijn met tomatensalsa die opvallend is.

Niacine

Niacine, ook wel bekend als vitamine B3, kan niet ontbreken als het gaat om een mooie en vooral glanzende huid. Deze vitamine werkt als een ontstekingsremmer en zorgt ervoor dat je huid soepel wordt (en blijft!). En vooral in de herfst belangrijk: hij zorgt dat je huid ietwat exfolieërt en voorkomt vochtverlies. Kortom: een mooie glans én een minder droge huid.

Nog een reden om deze gegrilde tonijn met tomatensalsa te serveren: niacine heeft als voordeel dat hij werkt als een natuurlijk zonnefilter en beschermt je hierdoor ook tegen huidbeschadiging door de zon.

gegrilde-tonijn-antiboise-2

Mocht je geen fan zijn van tonijn, dan kun je voor vitamine B3 terecht in pinda’s, dadels, gedroogd fruit, gevogelte, volkorenbrood, makreel, melk, vlees, oesterzwammen en peulvruchten.

Zodra je tonijn serveert moet je natuurlijk altijd de kanttekening maken dat een aantal soorten ernstig bedreigd wordt. Let dus altijd op dat je de juiste tonijn op tafel zet. 

Ingrediënten gegrilde tonijn met tomatensalsa

  • rode ui
  • 400 gram tonijn
  • 4 (vlees)tomaten, eventueel te vervangen voor romatomaten
  • citroen
  • 2 courgettes
  • (verse) peterselie
  • 50 gram pijnboompitten
  • 100 gram zwarte olijven (zonder pit)
  • couscous, eventueel te vervangen voor quinoa of boekweit
  • balsamico-azijn
  • olijfolie
  • ras el hanout
  • Naar smaak toevoegen: peper & zout.

Benodigdheden:

  • grillpan
gegrilde-tonijn-antiboise-1

Recept gegrilde tonijn met tomatensalsa

  • Verwarm de oven voor op 190 ºC.
  • Snijd de courgette in blokjes. Verdeel de courgette over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met een scheutje olie en voeg naar smaak ras el hanout toe. Bak de courgetteblokjes in de oven in circa 15 minuten gaar.
  • Bereid ondertussen de couscous zoals aangegeven staat op de verpakking (dit verschilt per merk).

gegrilde-tonijn-antiboise-5

Gegrilde tonijn

  • Verwarm een grillpan voor. Het is zaak dat hij goed heet is. 
  • Dep de tonijn droog met keukenpapier.
  • Bestrijk de tonijn met een scheutje olijfolie en bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper. Gril de tonijn circa 2 minuten om en om.

Tomatensalsa

  • Verwarm een pan en rooster de pijnboompitten in circa 3 minuten goudbruin.
  • Snijd de ui en tomaten in blokjes, de olijven in ringetjes en de peterselie fijn. 
  • Halveer de citroen en snij de ene helft in partjes.
  • Meng in een grote kom de pijnboompitten, rode ui, tomaten, olijven, peterselie, het sap van een halve citroen. Voeg er de balsamicoazijn en de olijfolie aan toe. 
  • Serveer de couscous, tomatensalsa, en gegrilde tonijn op een bord. Besprenkel eventueel met wat extra olijfolie. Eet smakelijk!

 

 

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram