arrowcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Dadelcake zonder toegevoegde suiker

Dadelcake zonder toegevoegde suiker

Helemaal geen gebak meer gaat misschien een beetje ver, maar in aanloop naar de zomer zou je wel wat vaker voor 'zonder toegevoegde suikers' kunnen kiezen. En laat deze dadelcake daar nu toevallig heel goed tussen passen.

Zonder toegevoegde suiker

Zonder toegevoegde suiker betekent trouwens niet dat er helemaal geen suiker in zit. Personal trainer Barbara den Bak: "Je denkt vaak dat je goed bezig bent door gezond te eten, maar een gezonde muffin is nog steeds een muffin. En als je wilt afvallen moet je die niet te vaak eten. Ook een gezond tussendoortje zoals bananen- of pompoenbrood kan een verkeerd beeld geven."

Ook deze dadelcake kan je (helaas) niet onbeperkt eten. "Gedroogde dadels bevatten namelijk nog steeds suiker. Alles beter dan een stuk taart, waar vaak meer dan 200 gram geraffineerde suiker toegevoegd is aan het beslag."

In tegenstelling tot suiker zit een dadel wel vol met vitamines en mineralen. "Maar het grote voordeel: hij is vooral heel zoet en dus perfect te gebruiken ter vervanging van suiker. Deze dadelcake is ideaal als je behoefte hebt aan 'zoet'."

Ingrediënten dadelcake zonder toegevoegde suiker

  • 200 gram Medjoul dadels
  • 50 gram roomboter
  • 275 gram speltmeel
  • 2 eieren
  • 1 theelepel baksoda
  • 250 ml (kokend) water
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • 2 theelepels koek- & speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 100 gram pecannoten

Recept dadelcake zonder toegevoegde suiker

  1. Zorg ervoor dat je eieren en roomboter op kamertemperatuur zijn.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Hak de medjoul dadels grof. Doe deze in een kom samen met de roomboter en baksoda en voeg hier 250 ml kokend water aan toe. Zet opzij en laat afkoelen.
  4. Mix ondertussen de eieren met de kokosbloesemsuiker. Neem hier ruim de tijd voor, het duurt ongeveer 5 minuten om de eieren en kokosbloesemsuiker tot een romige massa te kloppen.
  5. Voeg het speltmeel, zout, wijnsteenbakpoeder en de koek- & speculaaskruiden toe aan het afgekoelde dadelmengsel.
  6. Hak de pecannoten grof en roer door het beslag. Giet het beslag in een cakevorm en zet de dadelcake ongeveer 30 minuten in de oven.

TIP: Bestrijk deze dadelcake voor de variatie met huidverstrakkende chocopasta. Vanzelfsprekend ook zonder toegevoegde suikers.


Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram