arrowcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
gezond-recept-asperges-2

3 gezonde recepten met asperges

Witte goud

Ondanks dat ze ook wel het witte goud worden genoemd, zijn asperges er in drie verschillende kleuren: wit, groen en paars.En hoe gezond ze zijn, hangt nauw samen met de kleur. Groene asperges bevatten de meeste vitamines, maar de paarse variant is vanwege de enorme hoeveelheid vitamine A en C weer het beste voor je huid. Toch voorkomen alle kleuren (huid)veroudering.

Glutathion

Anti-aging heeft alles te maken met de onbekende antioxidant glutathion. Deze wordt in je lever aangemaakt en zorgt voor de ontgifting van je lichaam. Hoe je je voelt (en eventuele bijkomende ouderdomskwaaltjes) heeft stiekem alles te maken met de concentratie glutathion.

Helaas is het zo dat als je ouder wordt, er ook weer minder glutathion wordt aangemaakt in je cellen. Je kunt supplementen slikken, maar vooral asperges zitten bomvol met deze antioxidant.

Met deze 3 gezonde recepten met asperges, kun je zelf bepalen welke kleur jouw favoriet is. Lang leve het aspergeseizoen.

gezond-recept-asperges-1

Recept witte asperges (met botersaus)

  • ½ kilo witte asperges
  • 4 eieren
  • 100 gram ham
  • naar smaak toevoegen: peper en zout
  • 100 gram boter
  • ½ citroen

Schil de asperges en verwijder de houtachtige onderkant. Kook ze daarna in een pan met ruim water in ongeveer 10 min gaar. Laat de asperges daarna nog 10 minuten in het kookvocht nagaren. Ondertussen kun je alvast de eieren in een pan bakken. 

Voor de botersaus smelt je eerst 100 gram boter in een steelpan. Pers de halve citroen uit in de gesmolten boter en breng hem op smaak met (versgemalen) peper en zout.

Leg de yorkham op een bord en plaats hier de asperges bovenop. Giet hier de botersaus over, en vouw de ham om de asperges. Serveer met ei. 

gezond-recept-asperges-4

Recept pittige groene asperges

  • 200 gram groene asperges
  • 200 gram wortels
  • 60 gram amandelen
  • ½ rode peper (uit de diepvries)
  • 100 gram sesamolie
  • ½ limoen

Schil de wortels en snij deze op dezelfde lengte als de groene asperges. Sprenkel er de sesamolie over. Zorg dat alle asperges en wortels voorzien zijn van genoeg olie.

Maak de amandelen klein met behulp van een mixer en strooi de helft van dit amandelschaafsel over de asperges en wortels.

Verwarm de grillpan en wok de asperges en de wortels in 10 minuten gaar. Let goed op dat het amandelschaafsel niet aanbrandt. Zodra de asperges en wortels beetgaar zijn voeg je er het sap van een halve limoen aan toe, en de rest van de amandelen.

Rasp als laatste stap de halve (bevroren) peper over de groene asperges. Bak het geheel nog 2 minuten. Serveer eventueel met ei. 

gezond-recept-asperges-3

Recept paarse asperges

  • 100 gram (krop)sla
  • sjalotje
  • geroosterde paprika (uit pot)
  • 100 gram rode bietjes
  • 100 gram paarse asperges
  • 100 gram geitenkaas
  • olijfolie
  • naar smaak toevoegen: peper en zout.

Het grote voordeel van paarse asperges is dat je ze niet hoeft te schillen en dat je ze rauw kunt eten. Ideaal dus in de sla. Het enige wat je hoeft te doen is ze te wassen. 

Bij dit recept komt sowieso geen pan aan te pas: het is een kwestie van alle ingrediënten samenvoegen. Snij het sjalotje fijn, evenals de geroosterde paprika en de rode bietjes.

Leg de sla op een bord, en voeg er alle gesneden ingrediënten aan toe. Leg de paarse asperges er bovenop en verdeel de geitenkaas over de salade. Eventueel wat olijfolie met peper en zout als dressing toevoegen. Eet smakelijk!

 

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram