arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
witte-vlekjes-huid-1

Witte vlekjes op je huid

Het zou kunnen zijn dat je bij het zien van kleine, witte vlekjes op je huid meteen aan vitiligo denkt, maar hypomelanosis guttata is juist de boosdoener. Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: “Deze ontkleuring van de huid wordt ook nog weleens confettihuid genoemd. Het is totaal onschuldig en de kleine, witte vlekjes zie je vaak op terug op je armen en benen.”

Bij hypomelanosis guttata is er sprake van ronde, witte vlekjes op je huid, die meestal niet groter zijn dan een paar millimeter. Elian: “De pigmentloze vlekjes kunnen in principe overal op de huid voorkomen, maar zie je eigenlijk nooit in het gezicht. De meest voorkomende locatie zijn nog altijd de scheenbenen. Omdat de vlekjes niet ‘meekleuren’ vallen ze vooral in de zomer (en na gebruik van de zonnebank) ineens op, maar in principe verdwijnen ze niet.”

Witte vlekjes zon

De oorzaak is niet bekend, maar het staat wel vast dat de zon één van de belangrijkste factoren is. “Hypomelanosis guttata komt veel voor bij vrouwen met huidtype 2 en 3. Het nadeel is dat de witte vlekjes niet alleen meer opvallen in de zon, ze kunnen er ook nog groter door worden. En de zon is ook van invloed op het aantal.”

witte-vlekjes-huid-3

Het kan zijn dat je al op jonge leeftijd geconfronteerd wordt met het eerste witte vlekje, maar meestal ontstaat hypomelanosis guttata pas na je dertigste. “Omdat de zon de grootste oorzaak is, zie je hypomelanosis guttata vaak op een huid die in de loop der jaren veel blootgesteld is aan de zon.

Witte vlekjes op de huid

Ondanks dat de aandoening onschuldig is, zijn we de witte vlekjes liever kwijt dan rijk. Elian: “Er is alleen geen behandeling voor. Camoufleren behoort tot de mogelijkheden, maar eigenlijk is alleen een goede zonnebrandcrème de oplossing. Die voorkomt huidbeschadiging en remt de uitbreiding van witte vlekjes.”

Furrow op Instagram