arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
vette-huid-verzorgen-1

Vette huid verzorgen

Vette huid verzorgen

Heb je vaak last van een glimmend (voor)hoofd, regelmatig pukkeltjes en mee-eters en misschien ook nog vergrote poriën? Ook als je de puberteit al ruimschoots ontgroeid bent, kun je last hebben van een vette huid. Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: “Een vette huid vraagt ook echt om een andere verzorging dan bijvoorbeeld een gevoelige of een droge huid.”

Anders dan je zou verwachten is het niet de bedoeling om je gezicht meer dan twee keer per dag te reinigen. “De meest gemaakte fout is dat je je huid te vaak reinigt als je last hebt van een vette huid. Door je huid te vaak te wassen droog je je huid alleen maar extra uit, en raken je talgklieren nog meer van streek.”

Talg beschermt je huid niet alleen tegen bacteriën en schimmels, maar ook tegen uitdroging. “Als je je gezicht te vaak reinigt gaat je huid juist meer talg produceren om hem zo weer in balans te krijgen.”

vette-huid-verzorgen-2

Vochtinbrengende crème

Een vochtinbrengende crème kan dan bij een vette huid ook niet ontbreken. “Ook hier geldt weer het misverstand dat je met dit huidtype geen hydraterende crème kunt gebruiken. Het is juist belangrijk om je huid goed te verzorgen en van vocht te voorzien.”

Welk huidtype je ook hebt, vitamine A-zuurcrème kan natuurlijk nooit ontbreken. “Hiermee voorkom je dat de huid verstopt raakt. Door vitamine A-zuurcrème te gebruiken verwijder je dode huidcellen en hij remt tegelijkertijd de functie van je talgklieren.”

Vette huid

Ook een combinatie van verschillende huidtypes is mogelijk. Je kan bijvoorbeeld ook alleen in de welbekende T-zone (voorhoofd, neus, kin) last hebben van een vette huid. “In die zone bevinden zich meer talgklieren dan in de rest van je gezicht. Dat is dan ook de reden dat je in die zone vaak last hebt van een onrustige huid.”

Het is trouwens echt een fabel dat je van chocolade een vette huid krijgt: “Het ligt eerder aan stress, hormonen, genetische aanleg of een tekort aan vitamine en mineralen.” Maar ook het weer is van invloed. “In de zomer heb je nu eenmaal meer last van een onrustige huid. Zweet is zout en irriteert de huid. In combinatie met het gebruik van luchtige gelcrèmes gaat je huid dan weer meer talg gaat produceren.”

Met benzylperoxide, vitamine A-zuurcrème, Differin of Minocycline verminder je de ontstekingen, maar als je structureel last hebt van een vette huid is Roaccutane een betere oplossing. “Dat medicijn zorgt ervoor dat je talgklieren permanent verkleind worden en heeft tegelijkertijd een ontstekkingsremmend effect. Zie het als een reorganisatie van de talgklieren.”

Zonnebrandcrème vette huid

En ook bij een vette huid kan een zonnebrandcrème niet ontbreken. “Juist door je huid goed te beschermen tegen uv-stralen voorkom je dat hij geïrriteerd raakt. Probeer een zonnebrandcrème te gebruiken die je huid niet uitdroogt. Dus in ieder geval zonder parfum, alcohol, aceton, citrus- en mintstoffen.”

 

Furrow op Instagram