arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
gestresste-huid

Help, mijn huid is gestresst!

Chagrijnig, hoofdpijn en ietwat onaardig tegen je omgeving, maar je huid heeft zo zijn eigen manier om te laten weten dat hij letterlijk niet goed in z'n vel zit. Alles over een gestresste huid. En de bijhorende oplossingen!

Droge huid

Als het één dag even allemaal niet zo loopt als je voor ogen hebt, is er nog niet zo veel aan de hand. Maar bij langdurige stress komt het hormoon cortisol om de hoek kijken. Dermatoloog Elian Brenninkmeier: "Cortisol zorgt ervoor dat je hormoonhuishouding wordt verstoord, waardoor je huid minder goed in staat is om vocht vast te houden, met een droge huid als gevolg."

En een verhoogd cortisolniveau zorgt er trouwens ook voor dat collageen en elastine versneld worden afgebroken. "Met als gevolg extra fijne lijntjes en doffe teint."

De oplossing: het ligt voor de hand om te zeggen dat je minder gestresst door het leven moet gaan, maar als dat niet lukt, kun je de symptomen bestrijden met behulp van een hydraterende crème. "Als je huid erg droog is, kan het zeker geen kwaad om tijdelijk een crème met hyaluronzuur of een vochtinbrengend masker te gebruiken. En een leave-onmasker kan trouwens ook wonderen doen in tijden van stress. Zodra de verschijnselen minder zijn, is het wel beter om over te stappen op Differin of vitamine A-zuurcrème, om zo de natuurlijke vochtbalans van je huid weer op peil te brengen. "

Rode wangen

En net als jij, kan je huid in tijden van stress ook letterlijk in de vlekken schieten. Elian: "Rode wangen worden veroorzaakt door een verhoogde doorbloeding van je bloedvaten. In principe is dit redelijk onschuldig, maar stress kan ook het immuunsysteem van je huid aantasten, waardoor huidziekten zoals rosacea plotseling kunnen verergeren."

De oplossing: Rode vlekken in je gezicht verdwijnen vaak vanzelf, maar als er sprake is van rosacea is het wel belangrijk om de symptomen (rode wangen, acne en couperose) zo snel mogelijk onder controle te krijgen. "Soolantra crème wordt in de wandelgangen genoemd als hét wondermiddel tegen rode wangen. Deze crème vermindert roodheid, maar is ook heel gebruiksvriendelijk. Je kunt het bijvoorbeeld ook zonder zorgen onder je concealer of foundation gebruiken."

Acne

Niet alleen je cortisol neemt toe, tijdens een stressvolle periode maak je ook meer testosteron aan. “Een onrustige huid, puistjes en ook acne worden meestal veroorzaakt door een hormonale disbalans. In veel gevallen wordt een verhoogde talgproductie veroorzaakt door een toename van het mannelijk hormoon testosteron. Helaas is het omgekeerd ook het geval: een onrustige huid kan ook weer voor stress zorgen."

De oplossing: Ook hiervoor geldt weer dat het wegnemen van de stress het beste is wat je voor je huid kan doen. Daarnaast kun je proberen om je huid te kalmeren met de juiste producten: "Twee keer per dag je gezicht reinigen, mild peelen en daarnaast ook dagelijks producten met salicylzuur en benzoylperoxide gebruiken.”

Opgezwollen, vermoeide ogen

Stress gaat vaak hand in hand met slapeloze nachten, met alle gevolgen van dien. "Het is volkomen normaal als je 's nachts voornamelijk hebt liggen piekeren dat je de volgende ochtend wakker wordt met opgezwollen ogen."

De oplossing: Rust, in welke vorm dan ook, zorgt vaak al voor een vermindering van je klachten. "Saai, maar waar, maar door even op bed te gaan liggen met een schijfje komkommer of aardappel onder je ogen, heb je kans dat de ergste zwelling verdwijnt. Komkommer heeft een verfrissend én verstrakkend effect en aardappel bevat een enzym dat je afvalstoffen versneld afvoert."

En als je last hebt van rode ogen, dan doen oogdruppels wonderen. "Ze maken je ogen minder rood door eventuele uitgezette adertjes weer te verkleinen. Voor oogdruppels geldt wel dat je ze niet te lang moet gebruiken en ook met mate."

Furrow op Instagram