arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Wat kan je doen tegen striae?

Wat kan je doen tegen striae?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: tegen striae kan je weinig tot niks doen. Esthetisch arts Stephan Marks: "Striae zijn rode, beige of witte strepen op je huid, waarbij het onderhuidse bindweefsel gescheurd is. Ze kunnen ontstaan door volumetoename in relatief korte tijd, waarbij je huid zich niet snel genoeg heeft kunnen aanpassen."

In eerste instantie zijn striae rood en in de loop der jaren worden ze paars, beige (subacute fase) en uiteindelijk wit (chronische fase). "Je moet striae eigenlijk zien als kleine littekens."
En dus ook dusdanig behandelen. "Uit medisch perspectief zijn striae niet ernstig, maar er is grote vraag naar een effectieve behandeling. Het feit dat ze in de loop der jaren minder opvallen doordat de kleur verandert, doet daar weinig aan af."

Een combinatiebehandeling van micro-dermabrasie en 15% TCA is effectief bij alle vormen van striae.

Vitamine A-zuurcrème

Als je striae nog rood van kleur zijn, kan je vitamine A-zuurcrème overwegen. "Het gebruik van vitamine-A zuur crème lijkt iets te doen, maar alleen bij pas ontstane striae."

Je kan zelfs een chemische peeling overwegen om je striae te verminderen. "Een combinatiebehandeling van micro-dermabrasie en 15% TCA is effectief bij alle vormen van striae. Hou er alleen rekening mee dat het herstel minimaal een week kan duren en dat er verhoogde kans is op pigmentverschuivingen, vooral bij een donkere huid."

Voor welke behandeling je ook kiest, vitamine A-zuurcrème kan de behandeling complementeren.

En vanzelfsprekend kan je ook je heil zoeken in de fractionele laser. "Alleen de fractionele, niet-ablatieve laser met een golflengte van 1540 nM van Palomar is door de Amerikaanse (FDA) goedgekeurd. Andere lasers met een golflengte van 1550 nM laten wisselende resultaten zien, vooral op lange termijn. En er zijn de laatste tijd ook een aantal andere lasers goedgekeurd door de FDA, maar die goedkeuring gaat alleen om de behandeling van hyper- (meer) of hypo- (minder) pigmentatie en/of toegenomen doorbloeding."

Je huidtype, de oorzaak en de fase waarin de striae zich bevinden zijn bepalend voor welke aanpak je uiteindelijk kiest. "Het zou niet moeten mogen, maar de prijs van de behandeling speelt waarschijnlijk ook mee. En stoor je je alleen aan roodheid, dan kan je bijvoorbeeld ook alleen een behandeling met IPL/OPL overwegen."

Hoe dan ook: vitamine A-zuurcrème moet je sowieso in huis halen. "Zowel bij de combinatiebehandeling van microdermabrasie en de chemische peeling, als de laser kan vitamine A-zuurcrème de behandeling complementeren.
Hetzelfde geldt trouwens ook voor retinol crème. "Retinol wordt in de cel omgezet in het actieve vitamine A-zuur. Dat stimuleert onder andere de aanmaak van collageen en elastinevezels die essentieel zijn bij het herstel van de huid."

Furrow op Instagram