arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Stralend de zomer door

Stralend de zomer door

Mascara op je wangen, eyeliner op je oogleden, zweet op je bovenlip en een hoofd als een kreeft. Je moet van goeden huize komen wil je er op een zomerse dag nog enigszins toonbaar uitzien. Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "Ik zeg waarschijnlijk niks nieuws, maar dat rode hoofd is vrij makkelijk te voorkomen met een (goede!) zonnebrandcrème."

Op zomerse dagen kom je namelijk niet weg met een dagcrème met SPF. Zelfs niet als hij een beschermingsfactor 30 heeft. "Een SPF geeft de bescherming aan tegen uvb, maar zegt niks over uva. En die stralen zijn net zo schadelijk voor je huid. Kies daarom bij voorkeur voor een zonnebrandcrème met zowel een bescherming tegen uva als uvb."

En wees vooral niet te zuinig. "Wil je goed beschermd zijn dan zul je minimaal 2 mg/ cm2 crème moeten aanbrengen. En dat is meer dan je denkt."

Make-up in de zon

Mascara tot op je wangen kun je ook relatief makkelijk ondervangen. "Hou het simpel en gebruik gewoon zo min mogelijk make-up." Vooral een foundation kan voor problemen zorgen. "Op zich zorgt de foundation er wel voor dat een deel van het zonlicht wordt weerkaatst en er minder zonlicht in de huid kan dringen, maar de warmte zorgt wel voor extra irritatie."
Kijk daarom goed naar de basis van de producten. "Zo is de kans groot dat als je een foundation gebruikt met een vettere basis je last krijgt van een geïrriteerde huid. Bij dit soort foundations merk je vaak dat het een soort filter over je huid legt, waardoor je huid niet kan ademen en het moeilijk is om doorheen te zweten.”

Reinigen

Zonnebrandcrème in combinatie met zweet vraagt om een reinigingssessie aan het eind van de dag: "Je doet er goed aan om 's avonds zweet, talg, vuil en overtollige zonnebrandcrème te verwijderen, maar hou hierbij ook rekening met je huidbarrière. Door de zon heeft je huid het zwaar te verduren gehad, dus is het onverstandig om uitgebreid te gaan scrubben."

Maar soms kan het verwijderen van dode huidcellen ook juist weer goed zijn. Elian: "Heb je een droge, zonbeschadigde huid, kies dan voor AHA (alphahydroxyzuur/glycolzuur) om je huid mee te exfoliëren. Als je het zorgvuldig doet en met de juiste producten komt het de vochthuishouding van je huid meestal ten goede."

Water

Het voorkomt geen rood hoofd of dat je mascara minder uitloopt, maar daarom niet minder belangrijk: water drinken. "Als je zweet, verlies je veel vocht. Om dehydratie te voorkomen is het essentieel dat je voldoende drinkt. Dat hoeft trouwens niet per se water te zijn, je kunt ook je vochtbalans op peil houden door het drinken van (ijs)thee, verse vruchtensappen en melk."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram