arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Spijt komt na de zonde

Spijt komt na de zonde

En je had je nog zo voorgenomen deze vakantie niet zo veel in de zon te liggen. En al helemaal niet te verbranden. Spijt komt na de zonde. Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "Je vakantie moet wel heel gek zijn verlopen, wil je geen huidbeschadiging hebben opgelopen.

Geen reden tot paniek, als je maar bij thuiskomst meteen je strakke huidverzorgingsregime weer oppakt. "Elke ochtend je gezicht reinigen, een hydraterend serum en verzorgende dagcrème gebruiken én een zonnebrandcrème."

En je huid de komende tijd verwennen kan ook geen kwaad. "Het liefst pak je niet alleen de draad weer op, maar breid je de komende weken je huidverzorgingsritueel zelfs uit. Een masker met huidherstellende ingrediënten, waaronder ceramiden, hyaluronzuur en glycerine."

Vooral uva is verraderlijk, deze straling voel je niet, maar is ongemerkt de grootste oorzaak van huidveroudering.

Huidverbetering

Naast de herstellende ingrediënten is het zaak om ook zo veel mogelijk antioxidanten in de strijd te gooien. "Niet alleen om de opgelopen huidschade te beperken, maar ook om je huidbarrière weer te herstellen. Als deze weer normaal functioneert, kun je langzaam weer overstappen op je oude regime, zoals voor de vakantie."

Hydrateren

De herstelwerkzaamheden vallen of staan met hydratatie, in welke vorm dan ook. "Een crème met hyaluronzuur ligt het meest voor de hand, maar drink de komende tijd ook wat extra water. Hiermee ondersteun je het zelfherstellend vermogen van je huid."

En niet alleen water is goed: "Fruit, groente en soep bevatten relatief veel vocht en hiermee kun je ook je vochtniveau op peil houden."

Spijt komt na de zonde

Dat de zomer voorbij is betekent niet dat je je zonnebrandcrème op kan bergen (zie artikel: welke SPF moet je in de herfst gebruiken): "Vooral uva is verraderlijk, deze straling voel je niet, maar is ongemerkt de grootste oorzaak voor huidveroudering."

Regel nummer 1: gebruik een zonnebrandcrème. "Misschien niet perfect, maar in veel dagcrèmes zit tegenwoordig standaard een SPF. Weer een zorg minder."

Furrow op Instagram