arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Rode wijn en rosacea

Rosacea en rode wijn

Weinig tot geen koolhydraten, veel groente en in plaats van biefstuk een verantwoord stuk zalm. Maar een glas rode wijn bij het eten kan gelukkig wel, want dat is gezond. Toch? Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "Alcohol, en met name rode wijn is één van de belangrijkste triggers voor rosacea."

Dat alcohol bijdraagt aan het ontstaan van rosacea staat vast, het is alleen nog niet precies duidelijk waarom het risico bij bepaalde soorten alcohol groter is. "Naar alle waarschijnlijkheid zorgt alcohol voor een verminderde werking van het afweersysteem en voor een verwijding van bloedvaten, waardoor de welbekende roodheid en ‘flushing’ kunnen optreden. De vraag is alleen waarom het specifiek voor wijn en likeur geldt..."

Soolantra is ook een optie. Deze medische crème werkt ontstekingsremmend, waardoor je huid minder snel rood wordt, maar vooral ook minder onrustig is.

Rode en witte wijn

Van rode wijn is al langer duidelijk dat hij de symptomen van rosacea verergert, maar witte wijn en likeur kunnen nu ook aan dat lijstje worden toegevoegd: "In tegenstelling tot rode wijn, bevatten witte wijn en likeur geen flavonoïden en ontstekingsremmende stoffen. Toch lijken ze ook een rol te spelen bij het ontstaan van de huidaandoening en voor dezelfde opvlammingen te zorgen."

Histamine

Waarschijnlijk is histamine de boosdoener. "Er bestaat een relatie tussen rosacea en histaminerijke producten. Rode wijn bevat in verhouding meer histamine dan witte wijn en likeur (en champagne!), maar het is niet gezegd dat ze helemaal geen problemen geven."

Naast wijn en likeur moet je, als je rosacea hebt, ook opletten met (blauwe) kaas, sojaproducten, noten, chocolade en gekruid eten. "Iedereen reageert weer anders, maar van deze voedingsmiddelen is bekend dat ze de symptomen kunnen verergeren."

Mocht je een Indische rijsttafel voorgeschoteld krijgen, dan kun je voor de zekerheid een antihistaminicum slikken. "En Soolantra is ook een optie. Deze medische crème werkt ontstekingsremmend, waardoor je huid minder rood wordt, maar vooral ook minder onrustig is.
Het voordeel van Soolantra is dat hij heel gebruiksvriendelijk is en je hem ook makkelijk onder je make-up kunt gebruiken."

Furrow op Instagram