arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
zwangerschapsmasker

Zwangerschapsmasker

Ondanks dat je er ook last van kan hebben als je helemaal niet zwanger bent, zegt een zwangerschapsmasker je waarschijnlijk meer dan de officiële term van deze pigmentstoornis: melasma.

Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: “Bij een zwangerschapsmasker ontstaan er donkerbruine vlekken in het gezicht. Je vindt ze voornamelijk op het voorhoofd, wangen en rond de mond. Dat zijn de plekken waar je huid gevoelig is voor pigmentverschuivingen. En ondanks dat je neus het meeste zon te verduren krijgt, komt een melasma daar bijna niet voor.”

Zwangerschapsmasker niet zwanger

Een melasma ontstaat meestal onder invloed van hormonen. “De pigmentstoornis komt vaak voor bij zwangeren en dat is ook de reden dat het bekendstaat als zwangerschapsmasker.” Toch hoeft het niet altijd door een zwangerschap te komen. “Ook de pil, kunstmatige zonnestralen (zonnebank!) en het gebruik van make-upproducten in de zon kunnen de pigmentvlekken veroorzaken.” 

“Bij een zwangerschapsmakser is het pigment in de bovenste huidlaag niet goed verdeeld. Als je alleen last hebt van onrustige pigmentcellen in de opperhuid is een melasma relatief makkelijk te behandelen. Alleen is het meestal zo dat het een combinatie is van oppervlakkig en diepliggend pigment.”

zwangerschapsmasker-3

Zwangerschapsmasker voorkomen

Soms verdwijnt een zwangerschapsmasker (na de bevalling) vanzelf weer, maar het kan ook zijn dat je de natuur een handje moet helpen. “Het is sowieso belangrijk om te voorkomen dat het zwangerschapsmasker erger wordt. Daarom zul je blootstelling aan de zon moeten beperken en je moeten beschermen met minimaal factor 25. En trouwens niet alleen de pigmentvlekken, maar je hele gezicht.”

Zwangerschapsmasker verwijderen

En je kunt natuurlijk ook proberen het zwangerschapsmasker te verwijderen: “De eerste stap is de aanmaak van pigment remmen. Je kunt ervoor kiezen om je huid te bleken met hydrochinon, of een azelaïnezuur. Let wel op dat je met deze producten goed moet weten wat je doet. Het is heel belangrijk om de crème heel precies aan te brengen met behulp van een wattenstaafje. En het gebruik ervan is ook niet geheel zonder risico’s.”

Ook een chemische peeling biedt uitkomst. “Met deze behandeling verwijder je de bovenste huidlaag, waar een groot gedeelte van de onrustige cellen zich bevinden. Eventueel kun je dit ook nog doen in combinatie met hydrochinon, azelaïnezuur of een hormoonzalf. Op die manier doe je er echt alles aan om te voorkomen dat het pigment weer actief wordt.”

Als je eenmaal een zwangerschapsmasker hebt gehad, zul je er altijd gevoelig voor blijven. “Wees extra voorzichtig in het voorjaar, maar bijvoorbeeld ook als je op wintersport gaat. Dat zijn van die momenten dat je huid nog niet helemaal gewend is aan de zon en is de kans op pigmentvlekken het grootst.”

Furrow op Instagram