arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Wat kan je doen tegen pigmentvlekken?

Wat kan je doen tegen pigmentvlekken?

Niet alleen rimpels maken je ouder: pigmentvlekken, melasma, ouderdomsvlekken en hyperpigmentatie doen ook een duit in het zakje. Pigmentvlekken zijn de nieuwe rimpels. Silke van der Laan, Indigo Cosmetics. "Als je gevoelig bent voor pigmentvlekken, blijft het moeilijk om ze helemaal te voorkomen. Zeker in het voorjaar."

Onder invloed van de zon neemt het aantal werkzame pigmentcellen toe. "De melaconyten produceren het enzym tyrosinase, dat weer wordt omgezet in melanine, extra aanmaak van pigment."
Oftewel: je krijgt een kleurtje. "Een volkomen normaal proces, maar dan moet het pigment wel egaal worden verdeelt over je buitenste huidlaag. Maar dat is bij het ontstaan van pigmentvlekken dus niet niet het geval. Dan gaat er iets mis in de verdeling."

De voorjaarszon is sterker dan je denkt. En juist op onbewaakte momenten in het voorjaar kunnen pigmentvlekken ontstaan.

Lente = pigmentvlekken

Hoe goed je ook smeert, meestal zorgen de eerste zonnestralen ook meteen voor de eerste pigmentvlekken. "De voorjaarszon is sterker dan je denkt. En juist op onbewaakte momenten in het voorjaar kunnen pigmentvlekken ontstaan."

Wil je voorkomen dat je aan het begin van de lente meteen weer onder de pigmentvlekken zit, dan zul je nu al aan de bak moeten. "Saai, maar waar: een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 is de sleutel tot succes. Let op: de meeste zonnebrandcrèmes beschermen je maximaal twee uur tegen de zon. De kracht zit hem in de herhaling.

Vitamine C

Vitamine C is altijd een goed idee. Zeker in de lente. "Los van een zonnebrandcrème, kun je met een (goed!) vitamine C-serum je pigmentatie onder controle houden, maar je zal altijd gevoelig voor pigmentvlekken blijven. Wat je ook doet en hoe goed je ook smeert, je zult gewoon constant op je hoede moeten zijn."

Hou wel de aanmaak van vitamine D in de gaten. "Eén van de symptomen van een tekort aan vitamine D zijn rimpels. Maar gelukkig zijn die tegenwoordig weer gewoon toegestaan."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram