arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Hyperpigmentatie

​Postinflammatoire hyperpigmentatie behandelen

"Ik heb vier weken geleden een Plexr-behandeling laten doen, maar heb nu last van donkere vlekken onder mijn ogen. Ik vraag me af of het hyperpigmentatie is?"

Esthetisch arts Stephan Marks: "Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is een reactie, waarbij je huid meer pigment aanmaakt na een ontsteking. Deze aandoening kan worden veroorzaakt door een pukkel, bacterie, virus of een schimmelinfectie, maar bijvoorbeeld ook door de zon. En natuurlijk ook na een laser-, PlexR-, of een IPL-behandeling."

PIH moet je niet verwarren met (tijdelijke) roodheid die kan ontstaan na een behandeling: "Zeker na een intensieve behandeling kan het soms wel één tot twee weken duren voordat je huid helemaal genezen is. Als je daarnaast ook nog eens het genezingsproces verstoort door aan de korstjes te krabben, kan je huid soms wel drie maanden rood blijven."

Maar diezelfde roodheid kan je pigmentcellen activeren, waardoor je alsnog met PIH te maken krijgt. "Als je huid echt rood is kan eventueel een corticosteroïdhoudende crème worden gebruikt. Deze remt de ontsteking, voorkomt een versnelde celding en brengt je huid tot rust."

Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) behandelen

En dan is er nog zilversulfadiazine. "Deze medische crème doodt bacteriën en hiermee verklein je de kans op ontstekingen en voorkom je dat je pigmentcellen aangewakkerd worden."

Postinflammatoire hyperpigmentatie donkere huid

Bij een donkere huid is het risico op PIH groter, maar uiteindelijk kan elk huidtype ermee te maken krijgen. "Op het moment dat hij ontstaat, is het zaak om de post-inflammatoire hyperpigmentatie zo snel mogelijk te behandelen, om zo erger te voorkomen. Met behulp van hydrochinon, vitamine A-zuurcrème en/of Brightenex breng je als het ware je pigmentcellen 'tot rust' om zo de PIH te verminderen."

Het kan soms wel 12-18 maanden duren, maar uiteindelijk verdwijnt postinflammatoire hyperpigmentatie ook bijna altijd vanzelf. "Het is wel belangrijk om de zon zo veel mogelijk te mijden. Dit heeft ook weer alles te maken met het stabiliseren en onder controle houden van je pigmentcellen."

Furrow op Instagram