arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Pigmentvlekken bovenlip

Pigmentvlekken bovenlip voorkomen (+behandelen)

Zon = pigmentvlekken en vooral die op je bovenlip kunnen hardnekkig zijn. Cosmetisch arts Patrice Visser: "Pigmentvlekken (en dus ook die op je bovenlip) worden veroorzaakt door een overproductie van melanine. Blootstelling aan de zon is één van de factoren, maar je kunt zeker bij pigmentvlekken op je bovenlip niet altijd de zon de schuld geven."

Don't kill the messenger, maar aan pigmentvlekken op je bovenlip zit je meestal levenslang vast.

Melasma

In veel gevallen is er namelijk sprake van melasma, oftewel: een zwangerschapsmasker. "Melasma is een pigmentstoornis waarbij er donkerbruine vlekken ontstaan op je voorhoofd, wangen én je bovenlip. Dat zijn de plekken waar je huid extra gevoelig is voor pigmentverschuivingen. De zon kan een melasma zeker verergeren, maar deze pigmentstoornis ontstaat meestal onder invloed van hormonen."

Slecht nieuws: als je bovenlip eenmaal gevoelig is voor pigmentvlekken, dan is de kans groot dat je zodra je de zon al ziet, je bovenlip meteen weer donker kleurt. "Don't kill the messenger, maar aan een melasma zit je meestal levenslang vast. Je zult in ieder geval altijd rekening moeten houden met pigmentstimulerende factoren. En de zon is er daar zeker één van."

Pigmentvlekken bovenlip voorkomen

Het wordt bijna saai, maar ook voor de pigmentvlekken op je bovenlip geldt: 'voorkomen is beter dan genezen'. “Het is sowieso belangrijk om te voorkomen dat het melasma erger wordt. Dat betekent zo min mogelijk in de zon en als je dan toch in de zon gaat, gebruik dan minimaal een zonnebrandcrème factor 30. Met de nadruk op minimaal. En smeer trouwens niet alleen je bovenlip goed in, maar je hele gezicht.”

Behandelingen om melasma te verminderen zijn symptomatisch gericht. "Je pakt de oorzaak niet aan, maar zorgt er alleen voor dat de verkleuring minder wordt."

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: “De eerste stap is de aanmaak van pigment remmen. Je kunt ervoor kiezen om je huid te bleken met hydrochinon, of een crème met azelaïnezuur. Het gebruik van deze producten is niet geheel zonder risico en je moet goed weten wat je doet. Het is heel belangrijk om de crème heel precies aan te brengen met behulp van een wattenstaafje. Laat je daarom altijd adviseren door een arts of dermatoloog."

Zodra de zon weer achter de wolken verdwijnt kun je een chemische peeling of fractionele laserbehandeling overwegen. "Vooral oppervlakkig gelegen pigment kan meestal goed behandeld worden. Dieper gelegen pigment bij melasma is vaak wat moeilijker te behandelen."

En dat levenslang, hè? "Zonnebrandcrème, zonnebrandcrème en nog eens zonnebrandcrème."

Furrow op Instagram