arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Donkere vlek bovenlip

Donkere vlek bovenlip verminderen

Een egale huid is misschien nog wel belangrijker dan een rimpelvrij gezicht. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Huidtherapeut Marieke Verweij: "Een melasma is misschien wel één van de meest moeilijke huidaandoeningen om te behandelen."

Donkere vlek bovenlip

Het begint meestal met een donkere plek op je bovenlip. "Niet altijd, maar een melasma ontstaat vaak op je bovenlip. Dat gedeelte van je gezicht is gevoelig voor pigmentverschuivingen en niet altijd even goed beschermd tegen de zon."

Net als je bovenlip, zie je een melasma ook vaak op je voorhoofd en jukbeenderen. "Een melasma heeft een aantal voorkeurslocaties. Vaak speelt regelmatige blootstelling aan de zon een rol, maar een zwangerschapsmasker kan ook ontstaan door hormoonschommelingen, pilgebruik, huidveroudering, bepaalde medicijnen, stress of een (schaaf)wond. En soms is de oorzaak helemaal niet te achterhalen."

Als je huid goed gehydrateerd is, worden pigmentcellen beter afgevoerd.

Eenmaal een donkere vlek op je bovenlip, altijd een donkere vlek op je bovenlip. "Melasma op je voorhoofd is in de regel vrij makkelijk te behandelen. Hetzelfde geldt voor je jukbeenderen, maar de donkere vlek op je bovenlip verwijderen blijft moeilijk. En als je er gevoelig voor bent, dan is er een grote kans dat de pigmentvlekken bij de eerste zonnestraal weer tevoorschijn komen."

Zonnebrandcrème

Fractionele laser, een zonnebrandcrème en antioxidanten. "Met alleen een zonnebrandcrème ben je er niet. Zelfs met SPF 50 ben je niet voldoende beschermd tegen de zon. Je zult daarnaast ook antioxidanten moeten gebruiken om te voorkomen dat de melasma weer opspeelt."

Ter inspiratie: "Ferulinezuur is één van de meest krachtige antioxidanten. Het neutraliseert vrije radicalen, maar is ook in staat om DNA-schade uit het verleden te herstellen."

En een nachtcrème met niaciamide: "Hierdoor versterk je de barrièrefunctie van je huid en verliest je huid minder vocht. Als je huid goed gehydrateerd is, worden pigmentcellen beter afgevoerd."

Furrow op Instagram