arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Zon en parfum

Bruine vlekken in je hals door parfum?

Zon en parfum gaan niet altijd samen. Zo kan jouw lievelingsgeur inderdaad voor donkere verkleuringen van je huid zorgen. Maar om hem ook meteen aan te wijzen als schuldige bij Poikiloderma van Civatte gaat net een stap te ver.
Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "Poikiloderma van Civatte kun je herkennen aan rode bloedvaatjes, bruine en witte vlekken in je hals, nek en/of decolleté. Oftewel: de plekken waar je huid dun is én die veel worden blootgesteld aan de zon. Het is een onschuldige huidaandoening, waarvan vaak wordt aangenomen dat hij veroorzaakt wordt door parfum."

Parfum wordt als boosdoener gezien, aangezien dit een huidreactie kan geven in combinatie met de zon. Niet zo gek dus dat je het bij mannen vaak op de kaaklijn ziet (aftershave) en bij vrouwen vooral in de hals.

Zon

In plaats van alleen parfum de schuld te geven, kun je beter iets verder kijken dan je neus lang is. "Er is eigenlijk niet één oorzaak aan te wijzen. Je hals komt bijvoorbeeld veel in de zon, het is een lastig gebied om goed te beschermen en je huid is daar dun. Hoeveel factoren heb je nodig?"
Ook hormonale veranderingen, zoals de overgang kunnen voor de bruinwitte verkleuring zorgen. "En dus niet alleen parfum, zoals vaak gedacht wordt."

Parfum in de zon

Dat betekent niet dat je ongelimiteerd parfum kunt gebruiken in de zon. "Voorzichtigheid is geboden. Geparfumeerde producten met fototoxische of fotosensitieve stoffen kunnen in de zon een (allergische) reactie in je hals of decolleté veroorzaken. Denk aan jeuk, een branderig gevoel en rode vlekken. En bij langdurig gebruik ook huidveroudering en pigmentvlekken."

Poikiloderma van Civatte gaat helaas niet vanzelf weer weg. "Het wordt waarschijnlijk alleen maar erger als je er niks aan doet. De eerste stap is een zonnebrandcrème te gebruiken, vanzelfsprekend zonder irriterende ingrediënten zoals parfum en alcohol."

De kleine, rode bloedvaatjes en het pigment kan je met IPL of de fractionele laser behandelen. "Bij voorkeur niet in de zomer en is voorzichtigheid geboden. De dunne huid in je hals en decolleté is kwetsbaar en er kunnen vrij makkelijk littekens ontstaan."

Hydrochinoncrème

In overleg met je dermatoloog zou je ook hydrochinon kunnen gebruiken. "Hydrochinon bleekt je huid, maar het blijft een ingewikkeld product, waar de nodige risico's aan zitten."

Makkelijker en misschien wel net zo effectief is een vitamine C-serum: "Hiermee kun je oppervlakkige pigmentvlekken oplichten én huidbeschadiging in de toekomst voorkomen." Better safe than sorry. "Gebruik in de zomermaanden geen bodylotion of andere huidverzorgingsproducten met parfum. Zet ze voorlopig achter slot en grendel, of nog beter: gooi ze gewoon weg."

Furrow op Instagram