arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Parfum slecht voor je huid?

Is parfum echt zo slecht voor je huid?

Wat heb je liever: een crème die lekker ruikt of een crème die doet wat hij belooft? Patrice Visser, cosmetisch arts: "Een goede crème met werkzame ingrediënten ruikt van nature niet lekker. En als deze werkzame ingrediënten ook nog eens hoog geconcentreerd zijn, dan kan je er zeker van zijn dat hij minder aangenaam ruikt."

Een crème met zo veel werkzame stoffen dat hij daadwerkelijk fijne lijntjes vermindert of pigmentvlekken verwijdert. Meteen kopen, toch? "Je zou verwachten dat je een crème koopt op basis van de werkzame ingrediënten of omdat hij lekker smeert, maar in de praktijk blijkt dat de geur van een crème bepalend is."

Parfum

Een crème met parfum verkoopt nu eenmaal beter dan een crème zonder parfum. "Het is fijn als een crème echt werkt, maar als hij vies ruikt, verkoopt hij gewoon minder goed. Werkzaam versus gebruiksvriendelijkheid. Hoe gek ook, maar dat is de reden dat veel merken toch parfum toevoegen aan hun producten." Met alle gevolgen van dien. "Parfum is funest voor je huid."

Spuit parfum op je pols, zet geurkaarsen op tafel of doe iets met aromatherapie, maar parfum hoort niet in een crème thuis. Punt.

Puistjes, rode vlekken, jeuk of eczeem? Dan kun je er donder op zeggen dat er parfum in je crème zit. "Je huid reageert vaak direct op parfum. Zeker als je een gevoelige huid hebt. Een geïrriteerde huid of een allergische reactie op een crème is in 9 van de 10 gevallen geurgerelateerd."

Weg met parfum dus. "Als je op zoek bent naar een crème die echt werkt, maar geen parfum bevat, dan zul je moeten accepteren dat hij niet lekker ruikt. Dus in plaats van een crème op je hand te smeren en eraan te ruiken, moet je je keuze baseren op de structuur van de crème, de substantie en de ingrediënten."

Uiteindelijk gaat het er toch om of een crème werkt en doet wat hij belooft. "Spuit parfum op je pols, zet geurkaarsen op tafel of doe iets met aromatherapie, maar parfum hoort niet in een crème thuis. Punt."

Geurstoffen

Toch gloort er licht aan de horizon. "Er zijn ook geurstoffen die iets voor je huid doen. Sommige hydrolaten van een etherische olie hebben ook een verzorgende werking. Maar zelfs dan is er meestal nog een verhoogde kans op een (allergische) reactie van je huid."
In de ideale wereld koop je voortaan een crème die doet wat hij belooft en niet per se, omdat hij zo lekker ruikt. "Ondanks dat we ons steeds bewuster zijn van wat we op onze huid smeren, is er met parfum in een crème nog een lange weg te gaan."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram