arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Kenmerken normale huid

Kenmerken van een normale huid

Je zou het bijna vergeten, maar er bestaat ook zoiets als een normale huid. Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "De wetenschappelijke term voor een normale, gezonde huid is eudermisch. Je spreekt van een normaal huidtype als je huid in balans is. Natuurlijk kan je voorhoofd, kin en neus (T-zone) misschien iets vetter zijn, maar over het algemeen zijn je vet- en vochthuishouding goed in evenwicht. Daarnaast is je huid goed doorbloed en is hij zeker niet (te) droog."

Als je weinig problemen met je huid hebt, kan je ook laks(er) worden. Het reinigen van je gezicht 's avonds overslaan of toch een keer je zonnebrandcrème 'vergeten'.

Kenmerken normale huid

Een normale huid is egaal, soepel en heeft een natuurlijke glans. "Ondanks dat je met een normale huid geen last hebt van problemen, is het nog steeds belangrijk om je huid goed te verzorgen. Alleen al om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen."

Met een normale huid kan je dus niet zomaar op je lauweren rusten. "Als je weinig problemen met je huid hebt, kan je ook laks(er) worden. Het reinigen van je gezicht 's avonds overslaan of toch een keer je zonnebrandcrème 'vergeten'. Een normale huid is niet vanzelfsprekend en heeft ook goede verzorging nodig."

Een enkele uitzondering daargelaten, maar een normale huid verandert in de loop der jaren altijd in een droge huid.

Zonder je meteen een complex aan te praten, maar uiteindelijk zal de tand des tijds het gaan winnen. "Een normale huid is relatief makkelijk te verzorgen: je kan iets minder selectief zijn bij de keuze van je huidverzorgingsproducten dan bij een een vette, droge of rijpere huid. Maar om de conditie van je huid goed te houden is het belangrijk om je huid minimaal één keer per dag te reinigen en een hydraterende crème te gebruiken. En het gebruik van een zonnebrandcrème staat natuurlijk niet eens ter discussie."

Normale huid vs. droge huid

Naarmate je ouder wordt, kan het zijn dat je huid ook droger wordt. "Elke huid is uniek, maar in de regel is het zo dat je huidbarrière in de loop der jaren zwakker wordt. Hierdoor is je huid minder goed in staat om vocht vast te houden, maar hij kan zich ook minder goed beschermen tegen de welbekende 'schadelijke invloeden van buitenaf'. Daarnaast wordt je talgproductie minder en vertraagt het stofwisselingsproces van je cellen. Een enkele uitzondering daargelaten, maar dit zorgt er eigenlijk altijd voor dat een normale huid verandert in een droge huid."

Daarom is het goed om waakzaam te blijven en minimaal één keer per jaar je huidverzorging onder de loep te nemen. "Als je huid droger aanvoelt dan normaal, behandel hem dan ook tijdelijk zo."
En ongeacht je huidtype, zorg er altijd voor dat je genoeg water drinkt. "Dit houdt alle processen in je lichaam op gang en zorgt ervoor dat eventuele afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Zo kan je het langst genieten van je normale huid."

Furrow op Instagram