arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Huidverzorging-35-jaar

Huidverzorging na je 35ste

Face it, je bent geen twintig meer en dat betekent dat je katers niet alleen iets langer duren, maar je huid je ook minder vergevingsgezind is. Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "De zon, de verwarming, (te) heet water, roken, stress en het gebruik van agressieve huidverzorgingsproducten kunnen je huid makkelijker uit balans brengen. Hierdoor kan het zijn dat je sneller te maken krijgt met huidklachten zoals jeuk, een branderig gevoel en eventueel de bijbehorende rode vlekken."

Na je 35ste is het uit met de pret en wordt het nog belangrijker om gezond te leven, je huid elke avond te reinigen én je te beschermen tegen de zon. "Het is gewoon geen optie meer om niet elke dag (zomer en winter!) een zonnebrandcrème te gebruiken."

Besteed aandacht aan je huid. Het gaat niet om het schoonmaken, maar om het schoonhouden van je huid.

Zon

Blootstelling aan de zon is verantwoordelijk voor een versnelde afbraak van collageen en elastine, het ontstaan van pigment- en ouderdomsvlekken én zorgt ervoor dat je huid minder goed in staat is om vocht vast te houden. "Gebruik een dagcrème met SPF, maar liever nog een aparte zonnebrandcrème waarmee je je elke twee uur insmeert. Dit moet je trouwens niet alleen doen wanneer je op het strand ligt, maar ook als je naar buiten gaat om boodschappen te doen, of even naar de stad fietst. Je huid onthoudt elke zonnestraal."

Reinigen

Kon je vroeger nog zonder ernstige gevolgen met make-up en al in bed duiken, na je 35ste word je hier genadeloos voor gestraft. "Eén keer kan misschien niet echt kwaad, maar als je regelmatig gaat slapen zonder je gezicht te reinigen moet je niet verbaasd zijn dat je last krijgt van een grauwe, doffe teint, verstopte poriën en (onderhuidse) ontstekingen."

En niet reinigen kan voor een disbalans van je huid zorgen. "Dit heeft tot gevolg dat de huid belangrijke voedingsstoffen verliest en schadelijke- of irriterende stoffen door je huid naar binnen kunnen dringen."
Milde reinigingsproducten gebruiken en regelmatig dode huidcellen verwijderen dus. "Besteed aandacht aan je huid. Het gaat niet om het schoonmaken, maar om het schoonhouden van je huid.”

Vocht

Elke huid is weer anders, maar hulp in de vorm van extra vocht na je 35ste is meestal geen overbodige luxe. "Je kunt overwegen om tijdelijk een crème met hyaluronzuur te gebruiken. Maar dat moet je vooral niet te veel en te lang doen, om te voorkomen dat je de huidbarrière uit balans brengt."

Na je 35ste is het dan ook verstandiger om je huid zelf aan het werk te zetten. "In plaats van het te smeren, is het beter om de aanmaak van hyaluronzuur te stimuleren. Vooral vitamine A-zuurcrème of Differin zijn hier heel geschikt voor."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram