arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
zwemmerseczeem-2

Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem

Ondanks dat het zwemmerseczeem wordt genoemd, is het eigenlijk gewoon een voetschimmel. Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: “Zwemmerseczeem wordt al snel gekoppeld aan warm weer in combinatie met het zwembad, maar het komt sowieso veel voor. Ook in de winter. Het is wel zo dat de zomermaanden voor een schimmel een waar paradijs zijn om te groeien.”

Zwemmerseczeem = voetschimmel

Zweetvoeten in combinatie met niet ventilerende schoenen (sneakers!) zijn uitermate geschikt voor een voetschimmel. “Schimmels groeien in een omgeving waar het warm en vochtig is. Tussen je tenen is dus de ideale plek voor een voetschimmel om zich te ontwikkelen.”

Vochtig klimaat tussen de tenen

Schimmels groeien onder gunstige omstandigheden. Dat is met name waar het lekker vochtig is: zweetvoeten, niet ventilerende schoenen (sneakers) zijn uitermate geschikt om een voetschimmel op te lopen.

zwemmerseczeem-3

Zwemmerseczeem zalf

En ondanks dat een zwemmerseczeem in principe niets te maken heeft met het zwembad, loop je wel meer risico om een voetschimmel op te lopen als je veel zwemt. “Vanwege het vochtige klimaat  en het feit dat een schimmel per definitie besmettelijk is, is de kans toch aanzienlijk groter dat je in een zwembad met voetschimmel in aanraking komt.”

Schilfering, kloofjes tussen de tenen, al dan niet voorzien van jeukende blaasjes. Elian: “Voetschimmel wordt niet voor niets ‘tenenkaas’ genoemd.” Je herkent zwemmerseczeem meestal aan een witte schilfering tussen de tenen. “Maar de schimmel kan ook onder je nagels gaan zitten en die worden dan geel en brokkelig.”

Symptomen zwemmerseczeem

Ondanks dat het in de naam verwerkt zit, is er bij zwemmerseczeem geen sprake van eczeem. “Het gaat echt om een schimmel. En om het allemaal nog ingewikkelder te maken, kan het wel zijn dat je huid reageert als op een eczeem. Dus dat je naast de schilfering en kloofjes ook last krijgt van jeuk en rode vlekken. Maar je moet zwemmerseczeem echt als een schimmel behandelen, dan verdwijnen alle symptomen vanzelf.”

zwemmerseczeem-1

Je kunt natuurlijk voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat je met zwemmerseczeem te maken krijgt. Elian: “Je voeten goed afdrogen, katoenen sokken in combinatie met ventilerende schoenen dragen en badslippers aan als je naar het zwembad gaat.” Maar het kan zijn dat je er ook gewoon gevoelig voor bent: “De stand van je tenen doet er namelijk ook toe. Een voetschimmel zie je vaak tussen de vierde en vijfde teen. Die tenen staan vaak dicht op elkaar en vooral bij voeten waar sprake is van beknelling komt het vaker voor.”

Zwemmerseczeem behandelen

Mocht je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch met zwemmerseczeem opgescheept zitten dan zijn er genoeg mogelijkheden om de schimmel te behandelen. Nizoralcrème of Gyno-dactarin bieden uitkomst. Het is wel belangrijk om daarnaast ook nog je schoenen en sokken met strooipoeder te behandelen om herbesmetting te voorkomen.”

Furrow op Instagram