arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
huidbarriere-1

Huidbarrière

De huidbarrière

De Clarisonic Aria zou dus juist huidveroudering veroorzaken, omdat hij je huidbarrière beschadigt. Ook van zeep wordt gezegd dat je hem niet moet gebruiken, omdat hij slecht is voor je huidbarrière. Gelukkig zijn er dan ook weer producten die je barrière juist weer kunnen herstellen. Maar eerlijk: weet jij waarom je huidbarrière zo belangrijk is en wat je dan precies moet doen als hij beschadigd is?

De lagen van je huid

Je moet letterlijk de diepte in, want om deze barrière te begrijpen is het belangrijk om meer te weten over je huid. Wist je bijvoorbeeld dat je huid is opgebouwd uit drie lagen? De bovenste laag is de epidermis en wordt ook wel de opperhuid genoemd. Dan volgt de dermis, ook wel bekend als de lederhuid en als laatste is er nog de subcutis, een bindweefsellaag.

Maar dan ben je er nog niet, want ze hebben ook allemaal een eigen functie: de epidermis bestaat namelijk weer uit vijf lagen, waaronder de hoornlaag, die bijvoorbeeld vochtverlies tegengaat. De dermis is belangrijk voor de stevigheid van je huid en de subcutis is gaat weer over de vetopslag.

huidbarriere-2

De functies van je huid

Het blijft gek om te bedenken dat je huid het grootste orgaan is van je hele lichaam. Het is ook de eerste verdediging van je afweersysteem en beschermt je tegen alles wat van buiten komt.

De huidcellen (epitheelcellen) in de epidermis liggen heel dicht tegen elkaar aan en hierdoor is de huid bijna ondoordringbaar voor ziekteverwekkers. Bacteriën en andere ziekteverwekkers komen namelijk eerst met je huid in aanraking en kunnen pas je lichaam binnendringen als ze hier voorbijkomen (wat dus bijna nooit lukt!). Om die reden alleen al is het heel erg belangrijk dat je huidbarrière intact is.

huidbarriere-3

Maar deze barrière voorkomt ook uitdroging van je huid. Heb je last van een droge huid, dan heb je namelijk altijd te maken met een beschadigde huidbarrière. Belangrijk dus om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Mocht het toch gebeurd zijn, dan is er in principe nog geen man overboord, want je kunt deze barrière wel weer herstellen. Dit proces duurt alleen minimaal vijf dagen.

Huidbarrière herstellen

Is je huid uit balans, dan gaat hij in principe zelf extra huidvetten produceren om de barrière weer te repareren. Probeer dit proces trouwens zo min mogelijk te beïnvloeden. Mocht je het echt niet kunnen laten, dan zou je kunnen overwegen om je huid met een beschermende, vette crème in te smeren. Maar nietsdoen is vaak het beste, dan heb je kans dat het probleem zich vanzelf het snelst weer oplost.

Furrow op Instagram