arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Herstelwerkzaamheden huid

Herstelwerkzaamheden huid na je vakantie

Ondanks je goede voornemens om je deze vakantie echt (!) goed te beschermen, kan het zijn dat je huid toch net iets te veel zon te verduren heeft gekregen. Geen man overboord, met de juiste herstelwerkzaamheden beperk je de schade. Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "Waar het eigenlijk op neerkomt, is dat je bij thuiskomst je regime weer zo snel mogelijk oppakt. Dus twee keer per dag reinigen, een serum, een verzorgende dagcrème en niet te vergeten: een zonnebrandcrème."

En het liefst niet alleen oppakken, maar ook uitbreiden. "Het kan zeker geen kwaad om producten te gebruiken met huidherstellende ingrediënten, waaronder vetzuren, cholesterol, ceramiden, hyaluronzuur en glycerine."

Antioxidanten

En ook antioxidanten spelen een sleutelrol in het herstelproces. "Niet alleen om de opgelopen huidschade tot een minimum te beperken, maar ook om je huidbarrière weer te verstevigen. Door de zon is deze waarschijnlijk beschadigd en daardoor ziet je huid er droog en dof uit."

Hydrateren

De herstelwerkzaamheden vallen of staan met hydratatie, in welke vorm dan ook. "Een vochtinbrengend masker kan zeker geen kwaad. Maar vergeet vooral ook je innerlijke hydratatie niet. Als je in een korte periode veel in de zon hebt gezeten, is het goed om wat meer water te drinken. Hiermee ondersteun je het zelfherstellend vermogen van je huid."

En denk hierbij niet alleen aan water: "Fruit, groente en soep bevatten relatief veel vocht en hiermee kun je ook je vochtvoorraad aanvullen."

Gezond zonnen

Hoe goed en snel het herstel ook verloopt, je hebt sowieso huidbeschadiging opgelopen. "Gezond zonnen bestaat eigenlijk niet. Vooral uva is verraderlijk: je voelt het niet, maar deze straling is wel de belangrijkste oorzaak van huidkanker, rimpels en een verzwakt immuunsysteem. En elke keer dat je verbrandt, loop je (ernstige) huidbeschadiging op."
Leer dus van je fouten. "Neem jezelf voor om vanaf nu altijd en overal een zonnebrandcrème te gebruiken. Zelfs op een mistige of bewolkte dag zijn alle vormen van zonnestralen aanwezig en kunnen ze de huid beschadigen. Echt, onderschat de zonkracht in Nederland niet."

Furrow op Instagram