arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Huidverzorging in de winter

FABEL? Andere huidverzorging in de winter?

Hoewel je met temperaturen van 10 graden boven nul eigenlijk niet mag spreken van 'winter', vraagt het seizoen wel om een andere aanpak van je huid en dus ook om een andere verzorging. Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "Natuurlijk is elke huid weer anders, maar gemakshalve kun je ervan uitgaan dat je in de winter een vollere crème nodig hebt."

Vrijwel elk huidtype ondervindt hinder van de gure wind, de droge lucht en de verwarming die extra hoog staat. "Er is geen gouden regel, maar wat extra hulp in de vorm van vocht of vet is in de winter meestal geen overbodige luxe."

Vette crème

Heb je in de zomer al snel last van een glimmend voorhoofd, in de winter zijn het ruwe plekjes dat je vaak parten spelen. "Je hoeft niet per se een andere (dag)crème aan te schaffen, je kunt er ook simpelweg voor kiezen om een voedend serum of een verzorgende gezichtsolie aan je huidverzorgingsritueel toe te voegen." En de ouderwetse vaseline is ook geen slechte keus. "Deze vette crème beschermt je huid tegen de koude wind en voorkomt een droge huid. Door hem af te sluiten met vaseline voorkom je dat het vocht minder goed kan verdampen. Hiermee hou je hem soepel en zorg je ervoor dat je huid beter kan herstellen."

Óók in de winter een SPF

En dan is er nog de welbekende discussie over de SPF. Dat de zon zich in de winter minder, (met nadruk op het woordje minder) laat zien, betekent namelijk niet dat je geen SPF nodig hebt. "Uv-stralen zijn er elk seizoen en zijn het hele jaar door verantwoordelijk voor huidveroudering. Dat betekent dat je elke dag, dus ook in de winter, je huid zult moeten beschermen tegen de zon. Gebruik minimaal factor 15, maar de voorkeur gaat eigenlijk uit naar een SPF 30. En vergeet je lippen niet, al helemaal niet als je op wintersport gaat."

Je hoeft niet per se een aparte zonnebrandcrème te gebruiken: een dagcrème met SPF, een foundation of een primer voorzien van een factor zijn ook al een stap in de goede richting: "De truc is echt om je gezicht, hals en decolleté en het liefst ook nog je handen van een SPF te voorzien, op welke manier dan ook. Zo hou je je huid gewoon veel langer jong.”

Lichaam

Vergeet trouwens ook de rest van je lichaam niet. "Vervang je douchegel door een olie en ondersteun de huid van je armen en benen wat vaker met een bodyolie of boter. Enjoy winter!"

Furrow op Instagram