arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
droge-huid-vochtarm-1

Een droge huid… Of toch vochtarm?

Een droge huid… Of vochtarm?

Een trekkerig gevoel na het reinigen, droge plekjes op gezicht en heeft je huid veel verzorging nodig? Dan kan het zijn dat je een droge huid hebt, of is hij juist vochtarm? Een droge en een vochtarme huid mogen dan op papier veel overeenkomsten hebben, uiteindelijk zijn ze totaal verschillend én vragen ze om een totaal andere aanpak. Belangrijk dus om vast te stellen of jij een droge of een vochtarme huid hebt. De verschillen (en oplossingen!) op een rij:

Droge huid

Een droge huid is een huidtype en voor een groot deel dus genetisch bepaald. Anders dan je verwacht is er bij een droge huid is er een tekort aan talg en dus niet aan vocht. Daarnaast is een droge huid meestal iets dunner en heeft hij vaak een doffe uitstraling, maar wel weer het voordeel van kleine poriën.

Je mag dan misschien iets gevoeliger zijn voor fijne lijntjes en rimpels, je hebt met een droge huid waarschijnlijk bijna geen last van onzuiverheden. En een heel belangrijk kenmerk: Niet alleen de huid van je gezicht is droog, maar je hebt meestal ook last van droge armen, benen én handen.

Droge huid verzorgen

Eenmaal een droge huid, altijd een droge huid. Ook al zou je het nog zo graag willen, je kunt je huidtype niet veranderen. Dat betekent niet dat je zomaar op je lauweren kunt rusten, want je kan er wel voor zorgen dat dit huidtype meer in balans is. En dus minder droog.

Een droge huid vraagt trouwens wel om heel veel verzorging. Vermijd zeep en voorkom het gebruik van te warm water. En daarnaast zit er niks anders op dan je huid regelmatig in te smeren (liefst meerdere keren per dag!) met voedende producten.

Vochtarme huid symptomen

Het wil trouwens niet zeggen dat een droge huid niet vochtarm kan zijn, want elk huidtype (zelfs een vette huid) kan vochtarm zijn. Vochtarm zegt namelijk niets over het type huid, maar alles over de conditie ervan. Zoals de naam al doet vermoeden is er bij een vochtarme huid een tekort aan vocht.

Vochtarme huid

Een vochtarme huid is vooral te herkennen aan veel fijne lijntjes, maar dit keer gaat het niet om ‘rimpels’, maar om droogtelijntjes. Voordeel van deze lijntjes is dat je ze vrij makkelijk weg kunt wegsmeren.

Een vochtarme huid mag dan droog en trekkerig aanvoelen, er is meestal wel sprake van een glanzend voorhoofd en wangen. Het voelt ietwat tegenstrijdig, maar bij een vochtarme huid is er vaak sprake van een onrustige huid. Puistjes en pukkeltjes zijn namelijk heel vaak een teken van dehydratie.

Een vochtarme huid wordt eigenlijk altijd veroorzaakt wordt door ‘externe factoren’. Te agressieve huidverzorgingsproducten, te vaak scrubben en/of irriterende make-up. Ook de zon en airconditioning kunnen voor een vochttekort in je huid zorgen.

Vochtarme huid verzorgen

Milde producten die de huidbarrière niet verstoren zijn de oplossing voor een vochtarme huid. Dus gooi vitamine C en niacimide in de strijd om de vochtbalans van je huid weer te herstellen. En wil je je huid een handje helpen, kies dan voor verzorgende ingrediënten die de huid afsluiten en zo het vocht makkelijker kunnen vasthouden.

Furrow op Instagram