arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Vrij van parabenen

Een crème met parabenen is slecht!

Er was een tijd dat jouw lievelingscrème vol zat met parabenen, maar tegenwoordig is het bijna onmogelijk om nog een product met parabenen te vinden. Anna Lee, farmaceut L'Oréal: "Vanwege de slechte reputatie van parabenen, worden deze conserveringsmiddelen niet of nauwelijks meer gebruikt."

Dat betekent niet dat een crème met parabenen slecht is. "Parabenen zijn één van de oudste conserveringsmiddelen en vooral zeer effectief. Een crème zonder conserveringsmiddelen is een voedingsbodem voor schimmels en bacteriën."

Je vindt parabenen op de ingrediëntenlijst terug als methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen of butylparabeen. "Parabenen zijn vooral heel gebruiksvriendelijk: ze zijn geur- en kleurloos en hebben geen invloed op de andere werkzame ingrediënten in het product. En er zijn maar weinig parabenen nodig om te voorkomen dat jouw crème binnen de kortste keren beschimmeld in de badkamer staat."

Parabenen hebben een slechte reputatie, omdat ze door je huid kunnen dringen en je hormoonhuishouding kunnen beïnvloeden. Met nadruk op kunnen.

Vrij van parabenen

Je zult alleen goed moeten zoeken, wil je nog ergens een crème met parabenen vinden. "Parabenen hebben een slechte reputatie, omdat ze door je huid kunnen dringen en je hormoonhuishouding kunnen beïnvloeden. Met de nadruk op kunnen en het gaat om zeer hoge doseringen."

Weg met parabenen dus. "Je kunt niet alle parabenen over één kam scheren. Er zijn heel veel verschillende soorten en er is een groot verschil in veiligheid.
Een crème die 'vrij is van conserveringsmiddelen' is niet per se beter. Om de houdbaarheid van een product te kunnen garanderen worden er andere bewaarstoffen aan toegevoegd. En anders betekent helaas niet altijd beter."

Vrij van parabenen = meer risico op een allergische reactie. "De alternatieven zijn niet per se beter voor je huid. Integendeel zelfs. In vergelijking met andere conserveringsmiddelen is er bij parabenen bijna geen kans op een allergische reactie. Wat betreft huidirritatie zijn parabenen een stuk veiliger dan de moderne conserveringsmiddelen.
En het wordt ook steeds vaker betwist dat parabenen echt zo slecht voor je zijn. "Niets is onmogelijk, maar het is lastig om een crème te vinden mét parabenen. Of je wilt of niet: je bent aangewezen op de moderne alternatieven."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram