arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Droge lippen winter

Droge lippen in de winter? Zo los je het op!

De winter en droge lippen zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vergeleken met de rest van je huid hebben je lippen het ook behoorlijk zwaar. Ze hebben nauwelijks talgklieren en al helemaal geen zweetklieren en daar komt bij dat ze constant worden blootgesteld aan de kou. Kortom: het is niet zo gek dat in deze periode de vellen erbij hangen.

Als je lippen droog aanvoelen is je eerste reactie waarschijnlijk om eraan te likken om zo de vochtbalans weer te herstellen. Hoewel het waarschijnlijk een seconde voldoening geeft, wordt het probleem er uiteindelijk alleen maar erger van. Met beschermen, smeren, water en scrubben bereik je veel meer.

Zon

Zelfs als het ijskoud en bewolkt is, is de zon nog steeds één van de belangrijkste oorzaken van droge lippen. Gebruik daarom in de winter bij voorkeur een lippenbalsem, lipgloss of lippenstift voorzien van SPF. Bij voorkeur bevat hij ook nog extra antioxidanten en beschermende ingrediënten zoals titaniumdioxide, zinkoxide of avobenzone (butylmethoxy dibenzoylmethaan). En ook voor je lippen geldt dat je ze om de twee uur opnieuw moet insmeren. Ga je binnenkort op wintersport dan kan een lippenbalsem met SPF natuurlijk helemaal niet ontbreken.

Wist je dat een tekort aan niacine of vitamine B6 ook voor droge lippen kan zorgen? Bevat jouw dagcrème niaciamide? Gebruik hem dan ook rond je mond en op je lippen.

Water

Water, de rest komt later. Vocht, maar dan van binnenuit. In de winter heb je vaak minder dorst, waardoor het zomaar kan gebeuren dat de vochtbalans (van je lippen) niet op peil is. Probeer in deze periode dus extra alert te zijn dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Verruil de verfrissende smoothie voor een warme thee en hoe verleidelijk ook: een glas glühwein is niet de meest geschikte drank om droge lippen te voorkomen. Alcohol droogt de huid namelijk nog meer uit, dus houd hier rekening mee om droge lippen te voorkomen.

Wist je dat matte of langhoudende lippenstift ook droge lippen kan veroorzaken? Ook speciale producten tegen acne zijn berucht om hun uitdrogende effect op je lippen.

Smeren

Vet houdt je lippen zacht en soepel en voorkomt dat ze gaan barsten. Een lippenbalsem in je tas, in de badkamer, op je bureau en naast je bed. Het merk is een kwestie van voorkeur, het is vooral de regelmaat van smeren waarmee je droge lippen voorkomt.

En dan is natuurlijk nog het gerucht dat je verslaafd zou kunnen raken aan 'Labello'. In principe is er niks aan de hand, zolang je irriterende ingrediënten vermijdt zoals peper, menthol, menthoxypropanediol, gember of muntolie. Mocht je toch geen voorstander zijn van het gebruik van een lippenbalsem: honing, kokosolie, boter of zonnebloemolie gaan ook droge lippen tegen.

Vermijd excessieve inname van vitamine A (meer dan 25.000 IE per dag). Ook dit kan je lippen uitdrogen.

Scrubben

Soms moet je de natuur een handje helpen. Zijn je lippen zo droog dat je ook nog eens last hebt van velletjes, gebruik dan een (milde!) scrub. Je lippenbalsem komt beter tot z'n recht als je eerst alle dode huidcellen verwijdert. Maar... doe dit vooral beheerst en voorzichtig. De beste manier om dode huidcellen te verwijderen is met behulp van een natte, zachte tandenborstel.

Vermijd plukken, trekken, bijten. De kans is groot dat je het probleem alleen maar erger maakt. O, en voor het geval je toch denkt dat likken niet zo'n erg is: speeksel bevat enzymen die je lippen irriteren, waardoor er een vorm van huiduitslag rond de mond kan ontstaan die liplik-eczeem genoemd wordt.

Furrow op Instagram