arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Zuren tegen acne

De 3 beste zuren tegen acne

Een leven zonder puistjes bestaat niet, toch? Ondanks de naam 'jeugdpuistjes' beperkt acne vulgaris, zich helaas niet altijd tot de puberteit. Gelukkig ben je nu oud en wijs genoeg om met deze 3 zuren acne te lijf te gaan.

Alpha- en bètahydrozuren

Noem 'zuur' en acne in één zin en je weet bijna wel zeker dat het effectief moet zijn. Alphahydrozuren zoals fruitzuur, glycolzuur en melkzuur lossen dode huidcellen op en stimuleren de natuurlijke exfoliatie van je huid. Dit voorkomt verstoppingen van je poriën, met als gevolg minder (onderhuidse) ontstekingen.

Bètahydroxyzuren zoals bijvoorbeeld salicylzuur doen in principe hetzelfde, maar dringen nog dieper door in je huid en zijn daarnaast ook nog eens van invloed op de talgregulatie. Vooral bij een gevoelige huid (rosacea) wordt het gebruik van dit zuur geadviseerd.

Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, maar bijna elk huidtype is gebaat bij het gebruik van zuren. Hou er wel rekening mee dat een zuur zeker in het begin van het gebruik enigszins kan irriteren, waarbij het belangrijk is om een toner of moisturizer te gebruiken met kalmerende ingrediënten.

Azelaïnezuur

Azelaïnezuur gaat acne op verschillende manieren tegen. Het zuur heeft een exfoliërend effect, waardoor de kans op verstopte poriën wordt verminderd én het zuur heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Het blokkeert het groeiproces van bacteriën die acne kunnen veroorzaken.

Nog meer vliegen in één klap: azelaïnezuur is ook goed voor het verminderen van vlekken en/of kleine littekens die veroorzaakt zijn door ontstoken puistjes.
En mochten je (jeugd)puistjes veroorzaakt worden door rosacea: azelaïnezuur en rosacea gaan perfect samen.

Is het gebruik van een 'zuur' tegen acne net iets te veel van het goede, lees dan dit artikel: de beste crème tegen acne.

Vitamine A-zuurcrème

Je zou bijna vergeten dat vitamine A-zuurcrème van oorsprong een medicijn is tegen acne. Dat het zuur ook een huidverjongend effect heeft is zelfs een off-labelindicatie van de crème.

Vitamine A-zuur stimuleert de celdeling, verbetert de doorbloeding van je huid en voorkomt nieuwe ontstekingen. Het resultaat van vitamine A-zuurcrème laat meestal even op zich wachten, maar vaak zie je binnen twee tot zes maanden dat de textuur van je huid verbetert en acne langzaam vermindert.

Wil je vitamine A-zuurcrème zonder recept bestellen, dan kan dat via deze link. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram