arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
fibroblasten

Basiscursus: Fibroblasten

Aangezien ze aan de basis staan van de aanmaak van collageen is het essentieel om de activiteit van je fibroblasten in de gaten te houden. Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "De belangrijkste functie van fibroblasten is de aanmaak van collageen, maar ze zijn ook verantwoordelijk voor de stevigheid van je bindweefsel."

Naarmate je ouder wordt neemt niet alleen het aantal fibroblasten af, maar worden ze ook minder actief. "Dit leidt tot een afname van het aantal macromoleculen in de intercellulaire matrix. Simpel gezegd betekent dit dat het ondersteunende weefsel minder stevig wordt, met een slappe huid tot gevolg."

Fibroblasten huid

Je huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuidse weefsel. Vooral in je lederhuid vind je de meeste fibroblasten: "De cellen en vezels in je lederhuid zijn ingebed in een waterhoudende gel, de zogenoemde grondsubstantie. Deze is opgebouwd uit glycosaminoglycanen (GAG's), water, anorganische zouten, suikers, vrije aminozuren en glycolproteïnen."

En het zijn de glycosaminoglycanen die je in de gaten moet houden. Elian: "Deze GAG's vormen een belangrijk onderdeel van het bindweefsel en worden constant gemaakt en afgebroken. Als je te weinig GAG's hebt, neemt namelijk ook de aanmaak van collageen en elastine af."

Fibroblasten zorgen in principe voor een continue aanvoer van nieuwe GAG’s, maar je zult ze daarvoor wel moeten prikkelen. "Als de activiteit van de fibroblasten afneemt, stoppen ze niet alleen met de aanmaak van nieuw collageen, maar produceren ze tegelijkertijd enzymen die collageen afbreken. Hierdoor ontstaat een disbalans tussen de afbraak en opbouw van collageen, met versnelde huidveroudering en een verlies aan elasticiteit tot gevolg."

Fibroblasten functie

En dan is er nog de onmisbare rol bij het genezen van een wond. "Voor het herstel van je huid zijn ook fibroblasten nodig. Ze kunnen zich omvormen tot myofibroblasten, die de wond dichtmaken en zorgen voor de aanmaak van collageen type III (littekenweefsel)."

Zorg er dus voor dat je de fibroblasten aan het werk zet. "Je kunt gebruikmaken van laser en IPL/OPL om je fibroblasten te activeren, maar ook van vitamine A-zuurcrème en het ingrediënt retinol is daadwerkelijk bewezen dat ze de fibroblasten activeren die de collageenvezels maken."

Furrow op Instagram