arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Zonnebrandcrème winter

Zonnebrandcrème in de winter?

Voor het geval je twijfelt: ja, je moet in de winter ook een (aparte) zonnebrandcrème gebruiken. Ja, ook als het ijskoud is. En ja, ook als de zon niet schijnt. Alleen kan je de teugels wel iets meer laten vieren. Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "In de winter is een zonnebrandcrème met SPF15 in principe voldoende. Tenzij je op wintersport gaat natuurlijk."

De SPF (Sun Protection Factor) geeft de mate van bescherming aan tegen verbranden door uv-stralen. "Een zonnefilter wordt afgebroken onder invloed van directe blootstelling aan de zon, niet onder invloed van tijd."
Hoe vaak je zonnebrandcrème opnieuw moet aanbrengen is dus afhankelijk van de tijd die je buiten doorbrengt. "Als je de hele dag binnen zit, dan zal de zonnebrandcrème die je ’s ochtends hebt aangebracht je ook nog beschermen als je aan het eind van de dag naar huis toe gaat. Maar ga je tijdens je lunchpauze naar buiten voor een verfrissende wandeling, dan is het verstandig om je na afloop opnieuw in te smeren."

Een dagcrème met SPF biedt meestal niet genoeg bescherming. En daar komt bij dat een SPF de werking van actieve ingrediënten (negatief) kan beïnvloeden.

Zonnebrandcrème in de winter

In de winter hoef je je ook minder zorgen te maken over de uvb, omdat deze stralen grotendeels worden tegengehouden door de wolken. “Helaas geldt dat niet voor uva, deze stralen gaan overal doorheen, zelfs door glas. Dat betekent dat ze zelfs van invloed op je huid zijn als je bijvoorbeeld op je werk aan het raam zit. Om huidbeschadiging te voorkomen, kun je in de winter dus ook het beste een product gebruiken met een breedspectrum zonnefilter, dat je zowel tegen uva als uvb beschermt."

Vitamine D

Maar vanwege de aanmaak van vitamine D kan een beetje zon geen kwaad. "Wel met de nadruk op 'een beetje'. Vitamine D wordt alleen via zonlicht door het lichaam aangemaakt. Als je niet genoeg wordt blootgesteld aan de zon, loop je het risico op vitamine D-tekort. In dat geval biedt een supplement uitkomst."

Geniet, maar met mate dus. "Het blijft belangrijk je huid het hele jaar te beschermen tegen de zon. SPF15 is in de winter in principe voldoende, maar als de zon zich vaker laat zien, is het beter om over te stappen op SPF30. Maar zonder al te belerend te klinken zou je eigenlijk altijd een zonnebrandcrème met factor 30 moeten gebruiken. Dan loop je in ieder geval niet het risico dat je in het voorjaar 'per ongeluk' nog een product met SPF 15 aan het gebruiken bent."

Een dagcrème met SPF

En als je dan toch bezig bent, kies dan voor een aparte zonnebrandcrème. "Een dagcrème met SPF biedt meestal niet genoeg bescherming. En daar komt bij dat een SPF de werking van actieve ingrediënten (negatief) kan beïnvloeden. Alles is beter dan niks, maar een aparte zonnebrandcrème is misschien 10 seconden meer werk 's ochtends, maar biedt zo veel meer bescherming."

Furrow op Instagram