arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Ga niet in de zon, voordat je dit artikel hebt gelezen!

Ga niet in de zon, voordat je dit artikel hebt gelezen!

De vraag is of je überhaupt vol in de zon moet gaan zitten, maar als je het dan toch per se wilt doen, lees dan dit artikel eerst goed door.

Een zonnebrandcrème is waarschijnlijk één van de meest onderschatte huidverzorgingsproducten, aangezien 80% van alle huidbeschadiging wordt veroorzaakt door de zon. Denk aan rimpels, afbraak van collageen, pigmentvlekken en verlies van elasticiteit.

Goedkoop is geen duurkoop

Goed nieuws: een goede zonnebrandcrème hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Kijk niet naar de prijs, maar naar het soort bescherming. Beter gezegd: naar de soorten van bescherming. Alleen een SPF is namelijk niet voldoende. Naast een hoge factor, is het ook goed om te kijken of hij je beschermt tegen uva, infrarood én blauw licht.

Wist je dat La Roche-Posay Anthelios XL al 4 jaar op rij is uitgeroepen tot de beste zonnebrandcrème ter wereld? (Zie artikel: De beste zonnebrandcrème ter wereld. En hij kost 'maar' 25 euro).

Het is een misverstand dat als je bruin bent, je kunt overstappen op een lagere factor of helemaal geen zonnebrandcrème meer nodig hebt. Zelfs als je donkerbruin bent en het einde van je vakantie nadert, is het verstandig om je in te smeren. Misschien verbrand je minder snel, maar vergeet niet dat de zon ook verantwoordelijk is voor alle vormen van huidveroudering, (zie alinea 1).

Huidtype

Kies een zonnebrandcrème die aansluit bij de behoeftes van jouw huid. Bij een vette huid is het verstandig om voor een niet- of non-comedogene zonnebrandcrème te kiezen. Een non-comedogene zonnebrandcrème is vaak minder vet of heeft een lichte geltextuur.
Een droge huid heeft dan weer meer baat bij een zonnebrandcrème met verzorgende ingrediënten. En vermijd ingrediënten die je ook niet in je dagcrème zou willen tegenkomen zoals alcohol of parfum. Zeker als je last hebt van een zonneallergie.

Chemisch vs fysisch

En dan is er nog de discussie over het gebruik van een chemische zonnebrandcrème. Uit onderzoek blijkt dat er 4 chemische filters zijn die eventueel gevaarlijk zouden kunnen zijn. Met de nadruk op 'eventueel'. (Zie artikel: Is mijn zonnebrandcrème gevaarlijk).
Wil je elk risico vermijden, kies dan voor een zonnebrandcrème met een fysisch filter. Deze weerkaatst het zonlicht en trekt niet in je huid. Probleem opgelost.

Houdbaarheid

Last but not least is er nog de houdbaarheid van het product. Die datum op de deksel of aan de zijkant, staat er niet voor niets. Als je zonnebrandcrème over de datum is, verliezen de moleculen hun kracht, waardoor de factor wordt verminderd. Zo kan een SPF50 ineens dalen naar factor 30.

De meeste zonnebrandcrèmes zijn ongeveer een jaar houdbaar. Als je hem goed hebt afgesloten en op een donkere en koele ruimte hebt bewaard. Die tube die vorig jaar mee is geweest op vakantie kan je beter in de prullenbak gooien.

Furrow op Instagram