arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Vermoeide ogen door blauw licht?

Vermoeide ogen door blauw licht?

Waarschijnlijk is het je al ter ore gekomen dat het blauwe licht een slechte invloed heeft op je slaap. Maar wist je ook dat je iPhone, Netflix, iPad, computer en/of televisie ook voor vermoeide ogen kunnen zorgen?
Eric Wijchers, ENOT: "Onderzoek toont aan dat het blauwe licht de aanmaak van je slaaphormoon melatonine onderdrukt, waardoor je moeilijker in slaap valt. Los daarvan kan het felle, blauwe licht je ogen dusdanig belasten dat je meer moeite krijgt met focussen en/of last krijgt van droge, branderige ogen of hoofdpijn."

Blauw licht

Niet al het blauwe licht is trouwens slecht. "Misschien niet meteen het goede voorbeeld, maar zonlicht is de grootste vorm van blauw licht. In vergelijking daarmee is het blauwe licht van je beeldscherm of telefoon minimaal, maar als je de hele dag op je computer aan het werk bent, kan het toch voor vermoeide ogen zorgen."

Het blauwe licht van je computer is dan misschien niet zo intensief, het is wel degelijk schadelijk. "De intensiteit van het blauwe licht van je computer of tablet is lager, maar de vrije radicalen worden niet gefilterd door het hoornvlies van je oog en hierdoor ontstaat oxidatieve stress."
Met alle gevolgen van dien. "Je kunt vrij simpel beginnen door de lichtintensiteit van het beeldscherm van je computer lager te zetten en op je telefoon kun je 's avonds het nachtfilter inschakelen."

Bril met blauwlichtfilter

En mocht je een bril (nodig) hebben, dan kan je deze voorzien van een blauwlichtfilter. "Brillen met een zogenoemd Lutina-glas absorberen het schadelijke blauwe licht, waardoor je ogen minder belast worden. Vooral als je veel achter de computer werkt of 's avonds laat nog veel tv-kijkt, kan je daar baat bij hebben."
Minder vermoeide ogen dus. "Deze glazen verminderen de oxidatieve stress en voorkomen zo ook schade aan je ogen op lange termijn."

En dan kan je natuurlijk ook echt rigoureuze maatregelen nemen om je ogen te beschermen tegen het blauwe licht. "Je kunt altijd nog je iPhone, computer en televisie de deur uit doen, maar de vraag is of deze maatregelen echt realistisch zijn."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram