arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Kraaienpootjes voorkomen

Wat kan je doen om kraaienpootjes te voorkomen?

De huid rond je ogen is niet alleen heel dun, er bevinden zich ook weinig talgklieren, collageen- en elastinevezels. Voor het geval je je afvraagt hoe het toch kan dat je rond je ogen zo snel last hebt van fijne lijntjes al dan niet in combinatie met een droge en slappe huid. Gelukkig kun je met behulp van de juiste maatregelen kraaienpootjes voorkomen.

Botox

Dermatoloog Elian Brennikmeijer: "Met 22 spieren die voortdurend in beweging zijn en ongeveer 10.000 oogknipperingen per dag wordt je huid in deze zone ook extreem belast." Gelukkig kun je met behulp van botox niet alleen bestaande kraaienpootjes verminderen, je kunt ze er ook mee voorkomen. “Het gaat dan natuurlijk wel om fijne lijntjes en rimpels waarvan het samenknijpen van je ogen de oorzaak is."

"Door de kracht van de musculus orbicularis oculi te verminderen, voorkom je het ontstaan van kraaienpootjes. Geen zorgen, knipperen zit er na deze behandeling nog wel gewoon in."

Oogcrème

Toch kun je meer doen dan alleen botox om kraaienpootjes te voorkomen. "Omdat je huid in dit gebied heel fijn is en ook nog eens zwaar belast wordt, zul je daarnaast ook je huid goed moeten verzorgen én beschermen." Heb je een gevoelige huid, vermijd dan het gebruik van een vette crème: "Kies eerder voor een ooggel met een vloeibare textuur en ook een olie is heel geschikt voor de huid rondom je ogen."

Verwacht geen wonderen, maar omdat de huid rondom je ogen moeite heeft om vocht vast te houden, kun je met behulp van een vochtinbrengende crème een hoop kraaienpootjes voorkomen. "Hoe droger je huid, hoe meer fijne lijntjes, maar daarnaast ben je ook kwetsbaarder voor huidbeschadiging door de zon."

Ben je op zoek naar versteviging dan kun je met behulp van vitamine A-zuurcrème of een oogcrème met retinol de aanmaak van collageen en elastine te stimuleren. Elian: "Maar vergeet daarnaast ook vooral niet om elke dag een zonnebrandcrème te gebruiken om zo het ontstaan van kraaienpootjes op lange termijn te voorkomen."

Fillers

Een dan is er nog de mogelijkheid om met een filler bestaande kraaienpootjes op te vullen: "Je kunt met deze behandeling niet alleen volume toevoegen rond je kraaienpootjes, maar tegelijkertijd kan je ook je huid verstevigen. En als je eventueel ook donkere kringen onder je ogen behandelt, krijg je meteen een uitgeruste uitstraling."

Met fillers rond je ogen moet je wel altijd oppassen: "Als je gevoelig bent voor vochtophoping onder je ogen, is een filler in dit gebied niet altijd de beste keus.”

Furrow op Instagram