arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Spiegelbeeld, vertel eens even: ben ik net zo oud als jij?

Spiegelbeeld, vertel eens even: ben ik net zo oud als jij?

Alleen van mensen, apen, dolfijnen en olifanten is het bewezen dat ze hun eigen spiegelbeeld herkennen. En hoe verrassend: van dit rijtje kijkt de mens verreweg het meest in de spiegel.

Spiegelbeeld, vertel eens even, ben ik net zo oud als jij?

Komt jouw spiegelbeeld overeen met hoe je er in het echt uitziet, of zie je jezelf net even anders?
Vanzelfsprekend is het beeld dat je in de spiegel ziet een gespiegelde weergave van je gezicht en dus niet helemaal realistisch. Toch kijk je liever naar jezelf in de spiegel dan op een foto. Of nog erger: op video.

Onderzoek wijst uit dat je instinctief beter reageert op het beeld dat je gewend bent. Daarom is volgens je hersenen je spiegelbeeld de perfecte weerspiegeling van je uiterlijk. Heb je jezelf weleens afgevraagd waarom je altijd zo slecht op foto's staat? Dat heeft ermee te maken dat je dat beeld van jezelf minder gewend bent.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Wie is de mooiste van het land? Heb jij het interview met Tanja Kok al gezien?

Spiegel vs. foto

Don't kill the messenger, maar foto's tonen je echte ik. Tenminste, als je je niet laat verleiden door filters en photoshop. Toch vind je jezelf vaak minder mooi op een foto dan in de spiegel.

Zo'n foto kan behoorlijk confronterend zijn. Was je 's ochtends nog tevreden met het beeld dat je in de spiegel zag, totdat je die foto van jezelf onder ogen kreeg. Geen zorgen, je ziet er niet slecht uit, maar het heeft puur en alleen te maken met het feit dat je jezelf op een foto minder goed herkent.

Bovendien is die foto een momentopname. Met meer kans op een onderkin, halfdichte ogen of een mislukte duckface.


Tip: de camera van Snapchat maakt foto’s in spiegelbeeld. Dat is ook meteen de reden dat je foto's van Snapchat vaak leuker vindt dan de foto's die je maakt met je eigen camera. Alhoewel: dat huidverjongende filter speelt natuurlijk ook mee.

Hoe dan ook, gewoon ongegeneerd naar jezelf kijken in de spiegel dus. Je bent niet de enige. En als je dan toch bezig bent, neem eens een kijkje in de spiegels van Anouk Beerents, gevestigd aan de Amsterdamse gracht. Sinds 1987 is haar atelier een begrip in binnen- en buitenland met haar indrukwekkende collectie van circa 350 antieke spiegels. Ze zijn stuk voor stuk in Frankrijk of Italië met aandacht uitgezocht door Anouk en haar team.

Zo hebben alle spiegels hun eigen verhaal en variëren ze in maat en stijl maar één ding hebben ze gemeen. Het originele antieke spiegelglas is te allen tijde behouden. Geen Snapchatfilter meer nodig.

Wist je dat in dit spiegelatelier de opnames van de rubriek ‘Spiegeltje Spiegeltje' worden gehouden? Kijk hier naar het interview met niemand minder dan Leontine Borsato.

Furrow op Instagram