arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
De beste chemische peeling

Wat is de beste chemische peeling voor je huid?

Een fruitzuurpeeling, een TCA-peeling, een peeling met salicylzuur, een peeling voor thuis of een fenolpeeling. Snap jij het nog? En misschien nog wel het meest belangrijke: welke chemische peeling is het beste voor je huid?

Esthetisch arts Stephan Marks: "Er zijn verschillende soorten peelings voor het gezicht: alpha-hydroxyzuren (AHA-peeling), bèta-hydroxyzuren (BHA-peeling), trichloorazijnzuur (TCA peeling) en als laatste de fenolpeeling."

Chemische peeling

De ene chemische peeling is de andere niet. "De voorbereidingstijd geeft aan of het om een oppervlakkige of een diepe chemische peeling gaat. Als je je huid niet hoeft voor te bereiden op de behandeling, dan weet je dat het om een oppervlakkige chemische peeling gaat."

Een glycolzuurpeeling heeft namelijk een totaal andere voorbereidingstijd dan een (diepe) TCA-peeling. "De voorbereiding hangt namelijk indirect af van het zuur dat er gebruikt wordt."

Daarnaast speelt ook de hoeveelheid een rol. "Laat je niet misleiden, want het percentage zegt niets over de sterkte van de chemische peeling. Het geeft alleen aan hoe snel het zuur in je huid doordringt. Een chemische peeling met 15% TCA kan ook heel diep gaan."

Voorbereidingstijd

Het feit of je je huid wel of niet moet voorbereiden is waarschijnlijk de beste indicatie. "Bij een peeling met fruitzuren behandel je alleen de opperhuid en is er dus ook geen voorbereidingstijd nodig. Het effect van deze gezichtsbehandeling houdt maximaal 4 tot 6 weken aan. Wil je echt huidverbetering op lange termijn bewerkstelligen dan heb je minimaal TCA nodig."

Voor TCA geldt dat je rekening moet houden met een voorbereidingstijd van (minimaal) zes weken. "En of je van tevoren en na afloop de zon in mag, zegt ook iets over de sterkte en effectiviteit van de chemische peeling."

Is je huid na afloop niet gaan schilferen en zie je eigenlijk geen effect van de behandeling, dan kun je je afvragen hoe zwaar de chemische peeling was. "TCA betekent niet automatisch dat het ook een effectieve peeling is geweest. TCA wordt pas echt effectief indien je er diep genoeg mee gaat. Wil je de textuur van je huid verbeteren dan heb je voorbereidingstijd nodig. Echt, de voorbereidingstijd is een goede indicatie over de sterkte van de peeling. En of je na afloop een aantal weken uit de zon moet blijven zegt ook een hoop."

Furrow op Instagram