arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
zwelling-verminderen-2

Zwelling verminderen gezicht

Zwelling verminderen gezicht

Zodra je al in de buurt van een laser, IPL of OPL in de buurt komt, kun je er bijna zeker van zijn dat je te maken krijgt met een opgezwollen gezicht. Maar er zijn trucs om deze zwelling te verminderen. Esthetisch arts Stephan Marks: “De automatische reactie van je lichaam na een behandeling met een warmtebron is het aantrekken van vocht en dus kan het zijn dat je last krijgt van bijwerkingen zoals zwelling in je gezicht.”

Toch heeft niet iedereen heeft er last van. “Het is echt heel erg persoonsgebonden. Het hangt natuurlijk ook enigszins af van de instellingen. In principe is het zo dat hoe meer energie er gebruikt wordt, hoe groter de kans op zwelling is. Maar ook de ernst van de kwaal speelt een rol. “Als de behandeling intensiever is, dan kan je ook meer zwelling verwachten.”

zwelling-verminderen-1

Zwelling gezicht

Het kan zijn dat je er direct na de behandeling al last van hebt, maar meestal heb je de volgende ochtend pas echt last van eventuele zwelling. Stephan: “Sowieso heb je ’s ochtends meer last van een opgezwollen gezicht, dus de zwelling zal gedurende de dag vanzelf minder worden.” Toch heeft het zeker nut om je bed omhoog te zetten of met meer kussens te slapen. “Hierdoor verminder je de druk op je bloedvaten en voorkom je dat je vocht aantrekt.”

Ook koelen met ijs is één van de methodes om de zwelling te verminderen. “Zeker de eerste 24 uur na de behandeling. Koel je huid twee tot vier keer per dag, maximaal 10 minuten per keer om bevriezing van je huid (en dus huidbeschadiging!) te voorkomen.”

zwelling-verminderen-3

En als je echt belangrijke afspraken in je agenda hebt staan, bieden NSAID’s, zoals een ibuprofen of diclofenac uitkomst. “Deze ontstekingsremmers gaan de ergste zwelling tegen. Omdat ze beide een licht antistollend effect hebben mag je ze alleen niet de eerste zes uur na de behandeling gebruiken en ook bij maagklachten wordt het gebruik ervan ontraden.”

En dan is er nog een kwestie van geduld. “Na drie tot vijf dagen is de ergste zwelling zeker verdwenen. Probeer in de dagen na de behandeling veel water te drinken, sauna of stoombad te vermijden en voorzichtig te sporten. Dan ben je zeker binnen een week weer volledig hersteld.”

Furrow op Instagram