arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
prp-behandeling

PRP (Platelet Rich Plasma)

PRP (Platelet Rich Plasma)

Het is een vrij intensieve behandeling,  je moet tegen naalden kunnen en ook niet geheel onbelangrijk: niet bang zijn voor bloed. Op papier lijkt PRP niet echt aantrekkelijk, maar desondanks wint deze behandeling aan populariteit.

Vanwege het bloederige aspect van deze behandeling wordt PRP in de wandelgangen ook wel de ‘vampire facelift‘ genoemd. Plastisch chirurg Ali Pirayesh: “Een PRP-behandeling wordt uitgevoerd met gefilterd bloedplasma. Door voor de behandeling een kleine hoeveelheid bloed bij je af te nemen en dit te centrifugeren ontstaat er een plasma met een zeer hoge concentratie bloedplaatjes en actieve groeifactoren. En laten die nu een verjongende, verstevigende en hydraterende werking op je huid hebben.”

Dan is het nog de kunst om dit bloedplasma in de huid te krijgen. “Als je dit bloedplasma op de huid ‘smeert’ gebeurt er alleen niks”. Je zult de PRP dan ook in de huid moeten injecteren. Je kunt dit doen met een naald, maar in combinatie met bijvoorbeeld microneedling of de Dermapen zorg je ervoor dat deze behandeling nog meer effect heeft.”

“Door voor een (kleine) gecontroleerde verwonding te zorgen, maakt de huid in het herstelproces nieuw collageen aan. Maar door in deze microwond de groeifactoren in te sluizen, versterk je dit huidverbeterende effect.”

PRP-behandeling

Ondanks dat PRP wordt gezien als hét alternatief voor botox en fillers, moet je deze behandeling eerder zien als aanvulling. “PRP is echt een huidverbeterende behandeling. Je moet het meer zien als én én.”

Het is van tevoren ook heel belangrijk om aan te geven wat je graag aan je huid zou willen verbeteren. “Je kunt namelijk de behandeling aanpassen door bijvoorbeeld aan de PRP hyaluronzuur of vitamines toe te voegen. Zo kun je bijvoorbeeld het accent van de behandeling leggen op het verkleinen van je poriën, of op het verminderen van pigmentvlekken of juist huidverzuiverend werken. “

prp-behandeling-1

Nadelen PRP

Het nadeel van deze behandeling is dat je niet kan verwachten dat je ineens 10 jaar jonger de kliniek uit loopt. “Het is een proces dat zich niet na één behandeling openbaart. Eigenlijk zie je pas na drie keer echt resultaat.”

Het effect van PRP staat dan ook nog weleens ter discussie. “Het is echt maatwerk. Vanzelfsprekend is het belangrijk wie de behandeling uitvoert, maar ook de manier waarop de PRP wordt aangemaakt speelt een rol bij het uiteindelijke resultaat. Welke vitamines er aan toegevoegd worden en de mate van vermenging bepalen natuurlijk ook de effectiviteit van de behandeling. Geduld is een schone zaak en in het geval van PRP is goedkoop vaak ook duurkoop.”

PRP-behandeling kosten

Gemiddeld moet je wel op ongeveer 500 euro per behandeling rekenen. “Voor dit bedrag krijg je een gecombineerde behandeling (met microneedling of Dermapen) van je gezicht en hals.”

PRP-behandeling

Je mag PRP en botox dan wel niet met elkaar vergelijken, de pijn is dat wel. “PRP doet niet echt pijn, maar je moet het eerder ongemakkelijk noemen.” En ook de downtime van de beide behandelingen is ongeveer hetzelfde. “Meestal is je huid net na de behandeling rood, maar ben je de volgende dag gewoon weer toonbaar en kun je desgewenst ook gewoon weer aan het werk.”

Voor meer informatie over de PRP-behandeling kun je terecht op de website van Amsterdam Plastic Surgery.

Furrow op Instagram