arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Kraaienpootjes verminderen zonder botox

Kraaienpootjes verminderen zonder botox

Tja, je kent ze wel: die kleine lijntjes aan de zijkant van je ogen die ineens goed te zien zijn als je lacht: kraaienpootjes. Onschuldig en gemakkelijk te verhelpen met een aantal eenheden botox. Maar wat als je dat niet wilt? Of bang bent voor naalden? En een laser of een chemische peeling ook niet ziet zitten?
Je kunt kraaienpootjes verminderen zonder botox. Zelfs op een natuurlijke manier en in de meeste gevallen nog budgetvriendelijk ook:

Slaap

Het wordt niet voor niets een schoonheidsslaapje genoemd. Als je structureel te weinig slaapt ontneem je je huid de mogelijkheid om zich te herstellen, maar daarnaast maak je ook nog eens extra cortisol aan. Dit stresshormoon is verantwoordelijk voor een versnelde afbraak van collageen en elastine.
En om het allemaal nog iets minder rooskleurig te maken, zorgt te weinig slaap er ook nog eens voor dat de aanmaak van groeihormonen vermindert, waardoor bestaande kraaienpootjes beter zichtbaar zijn en nieuwe kraaienpootjes op de loer liggen.

Wil je kraaienpootjes verminderen zonder dat hier botox aan te pas komt, dan is de eerste stap om eerder naar bed te gaan en elke nacht minimaal 8 uur (op je rug!) te slapen.

Water

Het kan niet veel saaier, maar je kan niet zonder en het advies is dan ook om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken. Ook voor het verminderen van kraaienpootjes zonder botox, is water onmisbaar.

Het drinken van voldoende water verhoogt je stofwisseling, geeft glans aan je huid, helpt om de giftige stoffen uit het bloed te filteren (jonger en frisser!), reinigt de dikke darm en zorgt er zo voor dat je meer vitamines en mineralen kunt opnemen en verhoogt de aanmaak van nieuw bloed en nieuwe spiercellen. En vermindert kraaienpootjes. Vooral als je er te weinig van drinkt, zie je dit terug aan je huid.

Mocht je nu echt geen waterfan zijn, dan doet ijsthee ook wonderen om kraaienpootjes tegen te gaan. En dan natuurlijk niet de Ice Tea, maar zelfgemaakte, groene thee uit de koelkast. Groene thee zit bomvol antioxidanten en zorgt naast verkoeling, ook nog eens voor extra bescherming van je huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Zonnebril

Wil je kraaienpootjes verminderen dan zul je in ieder geval zo veel mogelijk de zon moeten vermijden. Behalve dat de huid rondom je ogen dunner is en hiermee gevoeliger is voor schade door uv-stralen, is het zo dat je door het samenknijpen van je ogen ook nieuwe kraaienpootjes creëert.

Het is relatief onbekend dat rond je ogen ook een spier loopt. Met behulp van botox kun je de kracht van deze spier verminderen, waardoor kraaienpootjes minder makkelijk ontstaan. Maar dit als je dit per se wilt voorkomen zit er niks anders op dan (meerdere keren per dag!) een zonnebrandcrème met minimaal factor 30 rond je ogen te gebruiken en altijd een zonnebril te dragen.

Er zijn zelfs speciale zonnebrillen op de markt met een uv-coating, glazen die de huid rondom je ogen beschermen tegen de zon.

Vitamine A-zuurcrème

De holy grail, voor elk gedeelte van je gezicht en zelfs rond je ogen: vitamine A-zuurcrème. Geen enkel kraaienpootje is opgewassen tegen de kracht van deze huidverjongende crème. Echter, voorzichtigheid is geboden en al helemaal rond je ogen.

De bijwerkingen van vitamine A-zuurcrème zijn namelijk niet gering en daarom is het zaak om de concentratie aan te passen. Je huid onder je ogen is niet alleen dunner, maar ook vaak een stuk gevoeliger. 0,02 % mag dan laag lijken, het zorgt wel voor vermindering van jouw kraaienpootjes. Minder kans op schilfering en huidirritatie, maar wel met de positieve eigenschappen van vitamine A-zuur.

Oogcrème

Fijne lijntjes zijn vaak een kwestie van vochttekort en de huid rondom je ogen heeft vaak moeite om vocht vast te houden en is snel droog. En om in de vicieuze cirkel te blijven: hoe droger je huid, hoe meer kraaienpootjes en daarnaast ben je ook kwestbaarder voor huidbeschadiging door de zon (nog meer kraaienpootjes).

Smeren dus. En inderdaad: met een oogcrème. Het enthousiasme over het gebruik van een aparte oogcrème is niet altijd even groot, maar toch vraagt de gevoelige huid onder je ogen om een andere aanpak dan de rest van je gezicht. En door een vochtinbrengende oogcrème te gebruiken kun je kraaienpootjes relatief makkelijk wegsmeren.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram