arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
facelift met draadjes

Facelift met draadjes moet verboden worden?!

Terwijl aan de ene kant de populariteit toeneemt (geen operatie, korte hersteltijd én goedkoper), staan aan de andere kant de risico's die de facelift met draadjes met zich meebrengt ter discussie en roepen plastisch chirurgen zelfs op deze behandeling helemaal te verbieden. Esthetisch arts Stephan Marks: "De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie is van mening dat de facelift met liftende draadjes verboden moet worden, omdat eventuele complicaties desastreus zouden zijn. Het is alleen wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen de permanente en tijdelijke draadjes."

Het zijn namelijk de permanente draadjes die voor de meeste problemen zorgen: "Permanente draadjes kunnen inderdaad complicaties geven die zeer moeilijk te corrigeren zijn. Het probleem is dat ze vaak moeilijk te verwijderen zijn. Ook de plastisch chirurgen kunnen hier weinig aan doen."

Facelift zonder operatie

Ondanks dat de permanente draadjes in de wandelgangen ook wel een facelift zonder operatie worden genoemd, zijn de resultaten van de twee behandelingen eigenlijk niet met elkaar te vergelijken: "Permanente draadjes kunnen nooit hetzelfde resultaat geven als een (chirurgische) facelift. Bij een operatie draait het namelijk niet alleen om het liften en verwijderen van overtollige huid, maar worden zo nodig ook je onderhuidse weefsel en je spieren ingekort. Dit in tegenstelling tot de permanente draadjes, waarbij alleen aan de oppervlakte 'iets' gebeurt."

PDO-threads

En dan zijn er nog de tijdelijke draadjes, die een huidverbeterend (en in sommige gevallen ook een matig liftend) effect zouden hebben. "De tijdelijke draden stimuleren de aanmaak van collageen, zegt men. Daarnaast zijn sommige draden voorzien van haakjes, om zich vast te zetten, of kegeltjes, waardoor de collageenaanmaak verder gestimuleerd zou worden."

Er zijn draden van polymelkzuur (zelfde werkstof als in de filler Sculptra), caprolactam (zelfde werkstof als de geruchtmakende filler Ellansé) en de meest bekende PDO-threads: "Voor alle draden geldt dat ze vanzelf weer oplossen en een tijdelijk effect geven, maar je moet rekening houden met het hypothetische feit dat er wel littekenweefsel kan ontstaan. Vooral de haakjes brengen hierdoor, volgens de plastisch chirurgen, een vergroot risico met zich mee."

Bijwerkingen

Het verschil met de permanente draadjes is dat de bijwerkingen in de meeste gevallen van tijdelijke aard zijn: "De draadjes lossen vanzelf weer op. Mocht er sprake zijn van bijwerkingen dan is dat natuurlijk ook enorm vervelend, maar de kans op permanente schade is kleiner."

Het gebruik van de permanente draadjes staat trouwens al sinds 2007 ter discussie: "Naar aanleiding van een stroom aan klachten is toentertijd in Amerika besloten om de behandeling met één specifiek draadje te verbieden."
Het is dan ook niet zo gek dat ook in Nederland de behandeling onder een vergrootglas wordt gelegd: "Geen van de gangbare tijdelijke draadjes die in Nederland worden gebruikt hebben de goedkeuring van de Amerikaanse FDA en er is zeer weinig tot geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan."

En ook het uiteindelijke effect van de draadjes wordt steeds vaker in twijfel getrokken: "Toch mag de effectiviteit geen reden zijn om het van de markt te halen. Er zijn uiteindelijk wel meer producten die geen resultaat geven, en behandelingen waar aan de effectiviteit getwijfeld wordt, die ook nog steeds verkocht mogen worden."

Furrow op Instagram