arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Doet HIFU pijn?

Doet HIFU pijn?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: een minifacelift, maar dan zonder operatie. Geen blauwe plekken, geen zwelling, geen hersteltijd én geen pijn. Maar dat laatste gaat voor HIFU niet helemaal op. Raquelle van Doorn, Huid & Laser Utrecht: "Er wordt gezegd dat HIFU geen pijn doet, maar dat is niet helemaal waar. Er gebeurt zo veel onderhuids, dat het bijna niet kan dat je niks voelt."

De pulsen maken kleine beschadigingen in je huid. Deze worden weer hersteld met nieuw huidweefsel en collageen, waardoor je een liftend effect krijgt.

Pijn

HIFI is dus niet helemaal pijnloos, maar toch hoort de behandeling niet echt heel pijnlijk te zijn. "De ervaringen met HIFU lopen heel erg uitéén. Een soort spierpijn in je kaken is misschien wel de beste omschrijving."

Met de HIFU kan je op drie verschillende niveaus werken; hoe dieper je gaat, hoe intensiever (pijnlijker) de behandeling. "Je huid bestaat uit verschillende lagen, de opperhuid (epidermis), de lederhuid (dermis), de diepere huidlaag en de fibromusculaire laag. Die laatste wordt ook wel de SMAS-laag genoemd."
En de SMAS-laag is juist zo belangrijk. "De SMAS is de laag die tijdens een chirurgische ingreep (facelift) gelift wordt. HIFU doet hetzelfde, maar dan met geluidsgolven.Tijdens een HIFU-behandeling wordt deze laag veilig verwarmd. Met deze methode neemt de celdeling toe en stimuleer je de fibroblasten om meer collageen en elastine te produceren."

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. "HIFU doet niks met de structuur van je huid. Je bovenste huidlaag blijft intact, daarom is er ook nauwelijks hersteltijd. Onderhuids gebeurt er wel van alles. De pulsen maken kleine beschadigingen in je huid. Deze worden weer hersteld met nieuw huidweefsel en collageen, waardoor je een liftend effect krijgt."

HIFU vs. laser

Toch kan je huid wel een week beurs aanvoelen. "Het gevoel tijdens de behandeling is oncomfortabel, maar niet pijnlijk. En na afloop kan je huid wat rood zijn en kunnen je wangen iets strakker aanvoelen. Enigszins vergelijkbaar met spierpijn."

Anders dan bij een facelift zul je minimaal 6 weken op het resultaat moeten wachten. "Collageen is de bouwsteen van je huid en zorgt voor stevigheid en elasticiteit, maar het duurt minimaal 4 - 6 weken voordat de aanmaak van collageen te zien is. Afhankelijk van de conditie van je huid zul je ook meerdere behandelingen moeten ondergaan. Gemiddeld zijn er 3 behandelingen nodig voor het beste resultaat."

Geduld is een schone zaak. "Kan je echt niet wachten, dan kan je HIFU eventueel combineren met de fractional laser of een chemische peeling."
Over pijn gesproken. "Die behandelingen voel je wel. (Zie artikel: Doet een laserbehandeling pijn?)

Furrow op Instagram