arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
De beste behandeling tegen littekens

3 x de beste behandeling tegen littekens

Goed nieuws én slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat je een litteken nooit helemaal weg krijgt. Het goede nieuws is dat er wel veel mogelijkheden zijn om het minder te laten opvallen.
En nog meer goed nieuws: in de loop der jaren wordt een litteken vanzelf minder zichtbaar. Zelfs als je deze 3 behandelingen tegen littekens niet toepast.

Siliconengel

Vitamine E, calendula en avocado-olie worden allemaal genoemd voor het verminderen van littekens, maar de enige crème waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat hij echt werkt is siliconengel.

Zit jouw litteken op een opvallende plek met veel beweging, dan kun je die zone met botox verslappen, zodat het litteken minder zichtbaar wordt.

Heb je een beperkt budget, dan kan je met siliconengel (en een hoop geduld) kleine littekens behandelen.
Siliconengel herstelt de vochtbalans, maakt je litteken soepeler en verbetert de aanmaak én kwaliteit van je collageen. En met een beetje driftig smeren kan je zelfs verdikking van je litteken voorkomen.

Littekens behandelen is en blijft een dure grap: voor een tube siliconengel betaal je gemiddeld 40 euro.

Botox

Botox zou je misschien niet meteen koppelen aan het verminderen van littekens, maar je kunt hem op meerdere manieren gebruiken om bestaande littekens minder te laten opvallen.

Zit jouw litteken op een opvallende plek met veel beweging, dan kun je die zone met botox verslappen, zodat het litteken minder zichtbaar wordt.

En ook bij nieuwe littekens kan botox uitkomst bieden: botox remt de fibroblasten en hiermee ook de aanmaak van collageen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig (zie siliconengel), maar soms kan te veel collageen zorgen voor weefseltoename en zo een verdikking veroorzaken.

Fractionele laser

Eigenlijk is elk litteken gebaat bij de fractionele laser. De mogelijkheden zijn eindeloos: De 1540-, de Nd:YAG- of de Pixel-laser zijn allemaal in staat om (kleine) littekens te verminderen. Met nadruk op het woord: verminderen. Een litteken verdwijnt namelijk nooit helemaal, hoe goed je laser ook is.

Bij rode of paarse littekens zou je ook nog OPL kunnen overwegen. Het is vooral zaak om snel onder één van de laserapparaten plaats te nemen.
Misschien niet altijd mogelijk, maar het mooiste resultaat behaal je door littekens binnen vier weken na het ontstaan te behandelen.

Furrow op Instagram