arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
whitening-tandpasta-2

Whitening tandpasta (+ WINACTIE)

Whitening tandpasta

Sensodyne richt zich op gevoelige tanden, Parodontax is er voor geïrriteerd tandvlees, Oral B biedt een alles-in-één tandpasta en Elmex gaat dan weer tanderosie tegen. Maar bijna alle merken hebben iets gemeen: ze hebben allemaal wel een whitening tandpasta in hun assortiment.

Renate Kuijs, mondhygiëniste en tandpasta-expert Opalescence: “Je mag een tandpasta pas ‘whitening tandpasta’ noemen als er ook daadwerkelijk ingrediënten in zitten die de natuurlijke witte tint van je tanden benadrukken. Maar het kan ook zo zijn dat er bijvoorbeeld pentriumnatrium trifosfaat op de ingrediëntenlijst staat. Dit is namelijk ook van invloed op de kleur van je tanden. Hiermee wordt er een laagje over je tanden gelegd, waardoor bijvoorbeeld aanslag van koffie en thee niet kan hechten.”

whitening-tandpasta-1

Witte tanden

Whitening betekent trouwens niet dat je tanden ook daadwerkelijk witter worden. “Het is natuurlijk niet te vergelijken met tanden bleken. Een whitening tandpasta zorgt er alleen voor dat je tanden witter lijken. Dat kan door ze extra te laten stralen, maar bijvoorbeeld ook met behulp van titanium dioxide, waardoor het licht beter reflecteert en je tanden hierdoor ook witter lijken.”

Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat een whitening tandpasta je glazuur beschadigt. “In Nederland zijn de reglementen zo streng dat je er vanuit kan gaan dat er in principe geen slechte whitening tandpasta op de markt is.”

witte-tanden-zonder-bleken-1

RDA-waarde

Aan de RDA-waarde van de tandpasta kun je trouwens de exacte hoeveelheid schurende middelen zien. “Hoe meer hij schuurt, hoe slechter de tandpasta voor je glazuur is.” Ligt de RDA-waarde van je tandpasta onder onder de 90, dan hoef je je geen zorgen te maken en is hij zeker veilig voor dagelijks gebruik. Renate: “Te laag is ook weer niet goed, dan maakt hij je tanden ook niet schoon. Het beste is om voor een zachte tandpasta te kiezen, maar wel eentje met zo veel mogelijk beschikbare fluoride. Dat wil zeggen: Hoe minder poespas erin zit, hoe meer de actieve ingrediënten hun werk kunnen doen.”

“Het is alleen in Nederland niet verplicht om die RDA-waarde te vermelden. En ook niet elk merk staat te popelen om die vrij te geven. Het is dan ook best lastig om na te gaan welke waarde jouw tandpasta heeft.”

Hard poetsen

En je tanden worden trouwens echt niet witter door hard te poetsen. Renate: “Het beste is juist om rustig te poetsen met korte bewegingen. Je tandvlees is dun en als het beschadigd wordt, komt je wortelhals bloot te liggen.”

Winactie

Ook zo’n fan van whitening tandpasta en ben je benieuwd welk effect de ‘Sparkle’ (titanium dioxide) van Opalescence op jouw tanden heeft? Deze tandpasta is in principe alleen verkrijgbaar via de tandarts, maar jij kunt één van de 20 exemplaren winnen. Laat in een comment achter waar jij een glimlach van krijgt en maak kans op deze professionele whitening tandpasta ter waarde van 9,95 euro.

PS Opalescence heeft een RDA-waarde van 70. Voor meer informatie (en verkooppunten) over deze tandpasta kun je terecht op de website van Opalescence. 

Furrow op Instagram